19. apr. 2024

Üle aastate toimus taaskord Eesti Kultuuriseltside Ühenduse kevadpidu. Seekordse pealkirjaga “Ärkamisaja lood ja laulud”. Pidu oli pühendatud Eesti omaaegsetele ärkamisaja suurkujudele. 2023 aastal on paljudel neist juubelisünnipäevad.

Seekord said meie seltsid kokku Tartumaal Kambja vallas Sofi talu hoovis. Esinejaid oli Rakverest, Pärnust, Tartu linnast aga ka Kambjast.

Programm oli vaheldusrikas. Avalöögi andis Vanemuise Seltsi koor.  Seejärel sai lavale Luulur ehk Jaan Malin.

Kambjalasi esindas Ignatsi Jaagu kooli folklooriansambel Tähelinnud. EKSÜ poolt sai lastele kingitud väiksed sini-must-valged lipukesed EKSÜ logoga ja antud kaasa head soovid lähenevale laulupeole. Et ikka oleks mida rongkäigus lehvitada.

Pärnumaalt oldi kohal terve bussitäie rahvaga. Tartumaad tulid tervitama rahvatantsurühm Kajakas ning Pärnu Lauluselts Leelo.

Rakverest esitasid aktuaalsetel teemadel poeemi Peeter ja Hunt ning tervituse Muuga Maanaiste seltsist andis edasi Ilma Lausvee. Poeemi tekst tasub eraldi avaldamist. Teeme seda eraldi ja veidi hiljem.

Uhistegevuse seltsist andis oma tervituse edasi Ülle Kerner. Koidulat ning Kreutzwaldi omaaegset ühisloomet meenutas Ants Johanson, kes esitas ka paar Koidula sõnadele loodud laulu.

Peole pani piduliku punkti Leelo koor. Ettekandele tulid Hermanni ning Härma looming. Publiku soovil esitati mitu ühislaulu. Kõige viimane neist “Ta lendab mesipuu poole”.

2 thoughts on “Ärkamisaja lood ja laulud

Comments are closed.