28. märts 2024

Ajakirjanik palub monumendiabi

Auväärt kohaliku elu edendajad, Eestimaa väärtuste tundjad, teadjad!

Olen Rein Sikk, ajakirjanik, ning palun Teie abi just Teile teada olevate, Teie kodukandis asuvate eriliste ja vähetuntud ausammaste, monumentide ja mälestusmärkide ülesleidmiskes, huvilistele tutvustamiseks.

Asi nimelt selles, et kuna Eestis puudub keskne monumendiregister, pole laial avalikkusel tihti aimugi, millised monumendirikkused, skulptuuride kogumid me maal tegelikult on. Kodukandi monumendivaramut tuntakse, naabervalda, naabermaakonda enam mitte. Osa mälestusmärke, need kõige tuntumad, kõige aatelisemad on kunsti- või muinsusväärtustena loomulikult arvel, paljude kohta aga info puudub.

Eriti napib teavet selliste monumentide, ausammaste, mälestusmärkide kohta, mis on kerkinud kohaliku rahva initsiatiivil, kannavad eneses vahvat ja olulist lugu, legendi või kogunisti erilist kiiksu, veidrust. Või on püstitatud mõnele loomale, linnule, loodusnähtusele, tehnikaimele, avalikkusele tundmatule, kuid kohapeal olulisele sündmusele. Tihti võivad need taiesed asudagi suisa mõnes koduhoovis või siis asutuse territooriumil. Või hoopis kuhugi, näiteks tallu viiva tee otsal. Neid teatakse küll lähikonnas, aga mitte laiemalt. Ometigi võiks.

Ühesõnaga otsin kõikjalt Eestist monumente, ausambaid, skulptuure, mis on ühel või teisel moel tähelepanuväärsed, enneolematud, laiemat tutvustamist väärivad. Seega – mu küsimusele, mu palvele pole õiget ega vale vastust. Kui aga arvate, et teile teadaolev monument on millegi poolest oluline, andke aga julgesti teada. See ongi õige vastus.

Tänan teid tuhandest ette kui lähetate mulle selliste monumentide, mälestusmärkide kohta veidikenegi infot. Või juhatate inimese juurde, kes infot valdab.

Iga teabekild koos võimaliku kontaktaadressiga on tuhandest teretulnud.

Ette tänades,
Rein Sikk
rein.sikk@kadrina.ee
5012487