28. märts 2024

Erivärvilised jõulud

Jõulud on eriline püha, mida soovitakse jagada kõige lähedasemate inimestega. Kuid alati ei ole võimalik seda teha kõigiga samal ajal.

Advendiaeg on iga päev läbi imbunud peotundest ja imede ootusest. Seetõttu tahtsime seda toredat aega pikendada ja sõpradega kohtuda. Ja me tegime seda kolm korda.

Novembri lõpus kutsuti meid kohalikku soome seltsi. Toimus ametlik aasta tulemuste kokkuvõte, tulevikuplaanide tutvustamine. Laual olid rahvusroad, mängude hulgas erinevad loteriid.

20. detsembril avanesid meile kohaliku saksa Seltsi uksed. Kõik oli siin traditsiooniline: suupisted, ruumide kaunistamine, vendade Grimmide saksa muinasjuttude esitlus. Tegime jõuluennustuse. Õhkkond oli soe ja siiras.

21. detsembril võttis meid kohvikus “CREATE” vastu Põhjala Perenaine. Ta rääkis talvise pööripäeva tähistamise ajaloost ning tema külalised, erinevate rahvuslike organisatsioonide esindajad, rääkisid, kuidas erinevad rahvad tähistavad seda päeva, samuti jõule ja aastavahetust.

Saime teada, kuidas karjalased ennustavad ja mida pidupäevaks küpsetavad. Üheskoos vaatasime Peterburi eestlaste filmi eestipäraste jõulude tähistamisest.

Õppisime tundma Poola “Krakowi jõulukoopa” traditsiooni kui jõulude eel ilmuvad kõikjale koos piiblilugu illustreerivate piltidega iidsete losside ja nukuteatrite värvilised maketid. Pole ime, et see ainulaadne traditsioon on kantud UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja.

Külalised osalesid Alena Maki maalimise meistriklassis. Kõik osalejad muutusid ajutiselt maailmakuulsateks kunstnikeks, nagu Claude Monet oma värviliste ainulaadsete maalidega. Meistriklassis osalesime talismannuku valmistamisel, mis kindlasti kaitseb kodu probleemide eest.

Jelena Rjabikova
Petroskoi