28. märts 2024

Võimaluste aeg

Pühapäeval 18.septembril peeti Turu päevade raames Brinkkala hoovis Võimaluste turgu (soome k. Mahdollisuuksien tori).

Juba teist aastat on ürituse peakorraldajaks olnud Turu Eesti keskus koostöös Soome Ukrainlaste ja Fingoga. Viimane neist on sarnaste ürituste peakorraldaja üle Soome.

Võimaluste turul esitlesid oma tegevust 25 erinevat ühingut ja organisatsiooni. Lisaks esinesid laval mitmed tegevusrühmad oma etteastetega, pakkudes külastajatele meeleolukat muusikat, tantsu, laulu ja tsirkuseetteasteid.

Eestlased lõid üritusel aktiivselt kaasa. Näitleja Tene Ruubel esitas lastele nukunäidendi kolmest põrsakesest, numismaatik Rein Kull esitles keskuse ruumides oma mündikogu ja Mathias Siimanni tantsuklubi TK Crystal hoovilaval Ladina-Ameerika rütmis tantsusamme.

Eesti keskus oli Turu kõrgkoolide tudengite orienteerumisvõistluse üheks sihtkohaks. Paljude noorte jaoks, ka kohalike õppurite jaoks, oli Eesti Keskuses käimine täiesti uudne kogemus. Loodetavasti on järgmine kord lihtsam kontorisse sisse põigata kasvõi selleks, et eesti käsitööd uudistada.

Kontoris käinud noortele sai esitatud ka kaks Eestit tutvustavat küsimust. Ühes küsiti praeguse Eesti presidendi nime ja teises Eesti suvepealinna. Kuigi suurem osa tudengeid ei tundnud Eesti presidenti, teavad nad seda kindlasti pärast küsitlust.

Võimaluste turg läks igati korda nii külastajate, esinejate kui ka ilma poolest. Külastajad olid heatujulised ja korraldajad said palju positiivset tagasisidet. See kõik aitab suunata korraldajate pilgud lootusrikkalt järgmise aasta üritusele!

Tiina Iskala, Triinu-Liis Kull

Pildid: Päivi Petzu Hautala