19. märts 2024

EKSÜ seltside suvekool “Piki Narva jõge”

Juuli viimasel nädalavahetusel said Eesti Kultuuriseltside Ühenduse liikmed kokku Narva-Jõesuus. Suvekool on EKSÜ liikmete jaoks aasta kõige oodatum sündmus. Pakub ju suvekool võimalust näha oma (kaugeid) sõpru kord aastas ka silmast silma. Omavahel on nii palju, millest rääkida ning on ka uusi inimesi, kellega uusi kontakte sõlmida. Seekord oli meid Krasnojarskist Calgaryni.

Suvekooli avas ja kokkutulnuid tervitas Narva-Jõesuu  linnapea Maksim Iljin. Kultuuriministeeriumi ning Välisministeeriumi esindajad said samuti võimaluse meie liikmetega kohtuda ning tutvustada erinevaid riiklikke toetusi eesti kultuuri arendamisel. Marin Mõttus andis Vera Oinetsile üle hõbemärgi eestluse hoidmise ja arendamise eest Siberis.

Tallinna Võru Selts tõi kohale Kauksi Ülle näidendi “Kolm hinnapakmist”, mis pani saali kihama ja kaasa laulma. Põline kohalik, Narva-Jõesuu Eestlaste Selts Kalju juhatuse liige Tiiu Toom teadis rääkida meile selle suvituslinnakese ajalugu ning viia kõige olulisemate vaatamisväärsuste juurde.

Suvekooli osalejad said võimaluse tutvuda Narva linna mitme tähtsa objektiga: Narva Aleksandri kirikus sai näha enneolematut valgusshowd, külastada Eesti Maja ja tutvuda sealsete naiste käsitöö näitusega. Lõunasöök oli väga eksootilises kohas Pudelsuvilas, mille juurde entusiastlik peremees Mart Pung oli laulma pannud meesansambli Juhhaidii.

Laeva teekonnal  Narvast Narva-Jõesuusse oli meiega kaasas Ida-Virumaa giid Ivika Maidre, kes oskas lahti mõtestada jõe kahel kaldal toimunud ajaloolisi sündmusi ning näidata tähtsaid kohti looduses.

Vana Tare seltsimaja juures ootas meid ees kohalik selts, kellega pilli- ning ringmängud ei tahtnud otsa lõppeda. Kõige juurde kuulus ka EKSÜ 25 juubelitordi lahtilõikamine ning pidusöök.

Pühapäeval tehtud kokkuvõtted annavad EKSÜ juhatusele suuniseid järgmisteks kohtumisteks, mis hoiavad meie võrgustiku tugevana ning liidavad meiega ka uusi seltse. Suvekoolis saime esmakordselt kokku Alberta Eesti Kultuuripärandi Seltsi esindajaga, kes on avaldanud soovi saada samuti EKSÜ liikmesseltsiks.

Meie koostöö kohtadel jätkub, me kohtume interneti avarustes ning järgmisel aastal kindlasti ka suvekoolis 2023.a.


Suvekoolis oli osalejaid 27 erinevast eesti seltsist, sh välisriikidest olid esindatud 15 seltsi. Kokku oli osalejaid maksimum hetkedel üle 60 inimese.

Suvekooli korraldamist toetasid Eesti Kultuurkapital, Kultuuriministeerium ning Välisministeerium. Aitäh!

Liina Miks
EKSÜ tegevjuht

Galeriid on täiendamisel

Ants Liimetsa fotod: https://drive.google.com/drive/folders/1dQ6wf4rL_fbp4WuPME8RvpqIZl_AXjc8

Tampere Eesti Klubi: https://www.facebook.com/tampereeestiklubi/posts/pfbid0Ck8jfG5uu1kvV3wG6qtGFFjN2YkdGu5n4PuoXbZ6XoPigsnudka2KtQVG1mJwXCxl

1 thought on “EKSÜ seltside suvekool “Piki Narva jõge”

Comments are closed.