19. märts 2024

Kuidas läheb Tallinna võrukestel?

5. mail toimus Tallinna Võru Seltsi suurkogu. Seekordsel suurkogul esines Võrumaalt pärit 3-kordne minister Ivari Padar. Ivari on olnud 2 korda põllumajandus-, 1 kord rahandusminister ning 6 ja pool aastat europarlamendi saadik Brüsselis. Vaatamata  kõrgetele ametitele on ta oma olemuselt jäänud lihtsaks, väga hästi võru keelt kõnelevaks meheks.

Tore oli kuulda, et ta pruugib seda keelt ka teiste poliitikutega, kel Lõuna-Eesti päritolu. Ivari rääkis oma ministriametite suurematest kordaminekutest, Võru linna suurtööstuste kadumise põhjustest, oma elust Navi külas ja palju muudki huvitavat.

Eriti elavaks muutus keskustelu rahvaga kui jutuks tuli meiekandi kuulus rüübe handsa, mida setokesed siiani kodus ajavad ja ka teistele prooviks mekkida võivad pakkuda. Küll aga ei tohi seda müüa, kui seadusepunktid on täitmata.
Aga need punktid -alates tollilao nõudest-on üsna rasked (kui mitte võimatu ühel väiketootjal) täita, mistõttu seda jooki teeb vaid Moe Piiritusetehas.
Veel kuulsime toredat teavet, et igal europarlamendi saadikul on võimalus endale kuni 110 inimest aastas külla kutsuda. Ivari on seda sõitu Võrumaa inimestele pakkunud. Kontakt esineja ja kuulajate vahel oli soe ja sõbralik, nii-et esinemise lõpus otsustas Ivari ära täita ka ankeedi Tallinna Võru Seltsi astumiseks.

Kingituseks külalisele oli seltsi poolt me ansambli “Liiso” lauluplaat, kikilips ja oma seltsi rahva lugudest kokku kirjutatud raamat “Esi hindäst”.

Kunsti ja kultuurilainel

Teine maikuine ühisüritus oli meil KUMU külastus 18.kuupäeval. Kuna me liikmeskonnas on giidioskuste ja -teadmistega Kaja-Riina Plumann, siis tema oskuslikul juhtimisel alustasime ringkäiku kõige kõrgemalt – 5.korruselt, olles enne ära vaadanud allkorrusel asuva KUMU maketi ja kuulnud huvitava loo projekti autorist. Elamuslik oli sõita korterisuuruse liftiga, mis olevat me lähiriikide muuseumide üks suurimaid.

Ehkki paljud olid varemgi mitmeid kordi KUMU-s käinud, oli ikka uut ja huvitavat, mida vaadata. Üsna šokeeriv (samas ka põnev) oli Tommy Cashi ja Rick Owensi värske näitus. Tulime korrushaaval ülalt alla ja 2 tundi kunsti ning kultuuri oli meid oluliselt rikkamaks teinud.

Soovitame eeskuju järgida!

Külli Müürsepp
TVS juhatuse esimees

 

Fotod: Siiri Ristikivi