19. märts 2024

Tallinna Võru Seltsi suurkogul toimus huvitav kohtumine

6. mail toimunud Tallinna Võru Seltsi kokkutulekule ehk suurkogule oli palutud rääkima seltsi juhatuse liige Jaanis Valk, kes on dokumentaalfilmi „AHTO. Unistuste laev” autor. Jaanis rääkis meile poolteist tundi põhjalikult filmi sünniloost ja ka sellest, mis jäi kaadri taha ning vaatajani ei jõudnud.

Kokku läks filmi tegemiseks aega 10 aastat. Enda suguvõsa lugu uurides avastas Jaanis, et tema vanaema vend oli 40-ndatel Eesti aurulaeva peal madruseks ja jäi Ameerikasse. Aga kui palju selliseid meremehi võiks veel olla?

Jaanise kätte sattus Anto Juske raamat „Eesti ookeanibeebid” (2000), kus mainiti eesti soost meremeest Ahto Walterit. Samas arvatakse, et taasiseseisvunud Eesti purjelaev „Lennuk”  oli esimene Eesti meresõitjate meeskond, kes ümbermaailmareisi on teinud. Anto Juske püüdis meedias küll sellele faktile vastu vaielda ja väita, et tegelikult oli esimene Ahto Walter, aga tema jutt jäi kahjuks piisava tähelepanuta, suhtumine oli tema suhtes toona pigem halvustav. Anto Juske võttis ajaloolise tõe väljaselgitamist kui missiooni. Ta müüs maha oma suvila, et sõita Ameerikasse eesmärgiga Ahto venda intervjueerida. Jaanis luges Anto Juske raamatu läbi. Ta mõistis, et filmi tegemiseks on tarvis koguda oluliselt rohkem materjali, sh säilinud „liikuvat materjali”.

Jaanis käis allikate otsimiseks Meremuuseumis, kus selgus, et on olemas Ahto Walteri isa Rudolf Walteri  päevikud. Käsmu Meremuuseumi direktor Aarne Vaik oli saanud päevikud  Rudolf Walterilt.

Rahvusarhiivi Madara tänava uurimissaalist leidis Jaanis toimiku „Eesti Peakonsulaat New Yorkis”, mille tagakaanel oli  ümbrik 44 fotonegatiiviga, mis olid 80 aastat seisnud avamata. Leiust olid hämmingus ka arhiivi töötajad.

Jaanise reisid materjali otsides viisid USA-sse, Kanadasse, et üles otsida Ahto Walteri poeg Ted ja teisi laevameeskonna  pereliikmeid.

Jaanise tehtud film on huvitav ja väärtuslik Eesti mereajaloo seisukohast.

Tea Nopri, Tallinna Võru Selts

1 thought on “Tallinna Võru Seltsi suurkogul toimus huvitav kohtumine

Comments are closed.