29. märts 2024

In memoriam – Evald Kampus 1927-2017

In memoriam – Evald Kampus 1927-2017

Meie hulgast on lahkunud Evald Kampus, teenekas teatriloolane, toimetaja, tõlkija, Vanemuise teatri kauaaegne kirjandusala juhataja ning taastatud Vanemuise Seltsi esimene esimees ja Eesti Kultuuriseltside Ühenduse juhatuse liige.

Viljandimaalt Kõpu vallast pärit Evald Kampus lõpetas aastal 1949 Tallinna Õpetajate Instituudi ning selle järele töötas Otepää Keskkoolis eesti keele ja kirjanduse õpetajana.

1957. aastal lõpetas Tartu Ülikooli eesti filoloogina. Pärast ülikooli lõpetamist sai temast Vanemuise teatri kirjandusala juhataja. Rohkem kui kolmkümmend aastat sellel ametikohal viisid teda kokku pea kõigi toonaste Vanemuise tähtsamate lavastajatega eesotsas Kaarel Irdi ja Epp Kaiduga.

Evald Kampuse eruditsioon ja keelteoskus tegid temast hinnatud vahendaja tööprotsessides Saksamaalt ja Soomest saabunud välislavastajatega. Hindamatu oli tema osalus kõigi selle perioodi Vanemuise välisgastrollide sujuval korraldamisel.

Lisaks praktilisele teatritööle ja rohkele teatritõlgetele (näidendid, ooperi- ja operetilibretod) soome, inglise ja saksa keelest, tõlkis Evald Kampus ka teatriteoreetilisi tekste (Bertolt Brechti „Vaseost”, 1972), kirjutas ja koostas teatriloolisi kogumikke („Vanemuine täna ja eile”, 1970; „Muusikal”, 1971).

Teatriloolasena oli tema erihuviks Tallinna ja Tartu saksa teatrite ning baltisaksa teatri ajalugu, sel teemal on tema sulest ilmunud rohkesti artikleid nii eesti kui saksa keeles, sealhulgas ka Saksamaa mainekates väljaannetes. Pärast kirjandusala juhataja ametiposti töötas Evald Kampus kuni 2000. aastani Vanemuise teatris välissuhete korraldajana, toimetajana ja nõunikuna – kokku 43 aastat.

1998. aastal tunnustati Evald Kampuse tööd ja tegevust Valgetähe IV klassi teenetemärgiga.

1994. aastal pühendus Evald Kampus Vanemuise Seltsi tegevuse taastamisele ja temast sai seltsi esimene juhatuse esimees. Seda erilise pühendumisega tehtud tööd jätkus kümneks aastaks. Ka hiljem, seltsi auliikmena, jätkas Evald Kampus aktiivset osalust seltsi tegevuses, aga ka Eesti kultuurielus laiemalt, olles üks Eesti Kultuuriseltside Ühenduse asutajaid 1997. aastal ja 20 aastat selle juhatuse liige.

Talle olid südamelähedased paljud kultuuri puudatavad teemad, alates puhta eesti keele hoidmisest kuni üldisemate kultuurielus toimuvate protsessideni.

Mõistagi kuulusid siia ka Vanemuise teatri käekäigu jälgimine, vaid nädalapäevad tagasi jõudis ta veel külastada Vanemuise teatri viimast esietendust. Küll aga ei jõudnud ta ära oodata oma 90. sünnipäeva, mis oleks saabunud selle aasta jõulukuul. Vanemuislased ja seltsikaaslased jäävad tänumeeles mäletama head kolleegi.

Teater Vanemuine
Eesti Teatriliit
Vanemuise Selts
Eesti Kultuuriseltside Ühendus