19. märts 2024

Jaanuris peab Jakob Hurda Selts alati oma nimikangelase mälestuspäeva

12. jaanuaril süüdati  küünlad  suurmehe ausamba jalamil Põlvas Mäe tänaval  ja tema vanamate haudadel Põlva kalmistul. Meenutusminutid ausamba juures tõstsid veel kord esile Jakob Hurda tähtsuse meie kultuuriloos (kõneles Sirje Vill).

Erilise üllatuse valmistasid Põlva setu leelokoori  Madar´a lauljad, kes tormile vaatamata välja tulid ja Jakob Hurda kogutud viisi üles võtsid. Kalli kingitusena jäi meile  nende  vastne heliplaat, mis leiab kunagi auväärse koha Jakob Hurdale pühendatud muuseumis Himmastes  Lepa talus.

Ausamba  juurest  siirdusid kokkutulnud Põlva Keskraamatukogu saali, kus ootas väike kohvilaud.

Põhiesinejaks  oli  seekord  folklorist ja muusikateadlane Janika Oras  Eesti Rahvaluule Arhiivist. Tema  ettekanne   “Laulikute ja laulu vägi  enne ja nüüd. Mis on muutunud?” pakkus  arvukale kuulajaskonnale suurt hingekosutust ning huvi.  Janika Oras rõhutas eakamate naiste erilisust  ja autoriteetsust  aegade vältel, tuues ühtlasi näiteid rahvalaulikutest.  Olukord muutus siis, kui ühiskond moderniseeruma hakkas (19. sajandi teisel poolel).  Vanematel inimestel on aga praegugi elukogemusi küllaga ja tähtis on  noortega tihedat sidet hoida. Üritus lõppes hoogsa  ühislauluga.

Jakob Hurda nimeline Põlva Rahvahariduse Selts

Kaanefotol kõneleb Sirje Vill