28. märts 2024

Õhin Turus

Jaanuari esimesel nädalal, 5. ja 6. kuupäeval oli Turus kontsertreisil huvistuudio ÕHIN, kus tegutsevad muusikahuvilised lapsed ja noored. Huvistuudio asub Lagedil Rae vallas ja seda juhendab aktiivne muusika- ja klaveriõpetaja Lilian Kapp.

Selgus, et Lilian on õppinud ühe õppeaasta Turu Puolalanmäe koolis ja mäletab seda aega sooja tundega. Sellest on tänaseks märkamatult möödunud 30 aastat ja nüüd otsustas ta ka oma muusikaõpilastega Turusse tulla.

Koostöös Turu Eesti keskusega sai teoks lausa kolm vahvat talvekontserti: 5. jaanuaril Linnankatu huvikeskuses ja 6. jaanuaril Saga vanuritekodu kahes eraldi hoones. Kontserdid langesid kokku kolmekuningapäeva-ajaga, seega oli kavas jõulu- ja talvemuusika.

Kuulda sai tuttavat eesti rahvamuusikat kui ka tuntud heliloojate loomingut. Laulude saateks mängisid noored muusikud väikekandleid, kitarre, ukulelesid ja klaverit. Klassikaline muusika oli ühendatud rahva- ja pärimusmuusikaga. Korraga olid laval nii lasteaiamudilased kui gümnaasiumiõpilased, kes ühesugustes rahvalike motiividega kostüümides moodustasid visuaalselt kauni terviku.

Laste laul ja pillimäng puudutas kõiki kuulajaid, eriti muidugi vanadekodu elanikke. Ehkki esinejateks olid Eesti lapsed ja kuulajateks Soome inimesed, siis sõnum jõudis kõikideni. On ju muusika see keel, mida mõistavad kõik, rahvusest olenemata. Seda enam, kui paljud lood olid rahvusvaheliselt tuntud.

Oli südantsoojendav ja kaunis elamus, aitäh Eesti lastele!

Triinu-Liis Kull