19. märts 2024

Juhan Kunderi aasta Kunderi seltsis

Juhan Kunderi Rahvakool, endise nimega Juhan Kunderi Selts, korraldas juulikuu kolmel viimasel päeval akvarellilaagri Mahu rannas. Peavarju pakkus Mahu Külaseltsi maja. Laagri toimumist toetas Eesti Kultuurkapital.

Millest kõik alguse sai? Juhan Kunderi Rahvakool kuulutas 2022. aasta „Kunderi 200“ aastaks. Põhjuseid on kaks – seltsi 30. sünnipäev ja Juhan Kunderi 170. sünniaastapäev. Lihtne matemaatika näitab, et kokku on 200 aastat. Käesoleval aastal on toimunud ja ka toimumas rida põnevaid sündmusi, mis kõik haakuvad Kunderi teemaga. Erandiks ei olnud ka akvarellilaager.

Laagri idee tekkis talvel korraldatud akvarellikursuse käigus, mida juhendas akvarellikunstnikuna tuntud Tiiu Veersalu. Kui on idee, siis on ka neid, kes sellest kinni haaravad. Loomulikult võib maalida kõike ja kõiki ning nii laagris tehtigi. Kuid oli üks aga …

Laagri teise päeva õhtul rääkisime Juhan Kunderist ja tema tegevusest Rakveres. Lisaks koolmeistri ametile ja paljudele muudele tegevustele oli Kunder loodusemees ja võitles tublilt eesti keele jätkusuutlikkuse ja säilimise eest. Üheks vähemteada faktiks on, et ta andis mitmetele taimedele ja lindude eestikeelsed nimed. Sellest faktist me kinni haarasimegi. Lisaks vabasse teemasse maalimisel võeti ette need taimed ja linnud, mis on Kunderi abiga endale eestikeelsed nimed saanud. Sõnadest said erilised kunstiteosed paberil ja seda tänu Tiiu Veersalu kannatlikkusele ja suurepärasele juhendamisoskusele.

Septembris korraldame Rakveres Juhan Kunderi konverentsi ja siis näeb avalikkus akvarelltehnikas valminud maale, millel kujutatakse Juhan Kunderi eestindatud taimi ja linde.

Artikli autor Janne Pärlin
Juhan Kunderi Rahvakooli juhataja

1 thought on “Juhan Kunderi aasta Kunderi seltsis

Comments are closed.