28. märts 2024

„Nõia 13 nõiapere lood” ja „Noitakatu 13 noitaperheen tarinoita” esmaesitlus Helsingis

Helsingis Pasila raamatukogu auditooriumis toimus reedel 29. aprillil 2022 ”Nõia 13 nõiapere lood” ja „Noitakatu 13 noitaperheen tarinoita” luule-värviraamatute esmaesitlus.

Esitluse vestlusringis osalesid eestikeelse originaali Nõia 13 raamatu autor Eva Bellen, soomekeelse raamatu Noitakatu 13 tõlkija Merja Aho, kes kaasakiskuvalt tutvustas tõlketöö protsessi ja vestlust juhtis uhkes nõiakostüümis raamatukoguhoidja, muinasjutu õhtute korraldaja ja Elo Lammi, kes müstilise nõiaetteastega, lugedes nõiapere luulelugusid võlus meid nõiamaale. Raamatute illustraator Günter Peedu oli seekord kaameramehe rollis.

Osalejate seas oli ka kirjanik ja tõlkija Hannu Oittinen, tänu kellele sai alguse tore tõlketöö Merja Ahoga. Vesaisten Keskusliitto ry-d, kes on soomekeelse raamatu projekti rahastaja, esindas Aino Raiskinmäki koha peal, aga projekti valmimisel olid aktiivsed Vesaisten Kaakkois- Suomen tegevjuht Noora Maria Ruuth ja liidusekretär Katja Koivukoski.

Koostöös Annika Madissoniga tulid AnniLa lasteaiast uudistama lasteaiarühma lapsed õpetajatega, kaasa haarasid nad sära silmisse, naeratuse suunurkka ja oma nõiaraamatu kaenlasse. Suureks abiks on olnud Kirsi Bongwirsno SVYList, nende netipoes on ka nõiaraamatud müügil. https://verkkopuoti.svyl.fi/tuote/eva-bellen-noia-13-noiapere-lood/

“Nõia 13 nõiapere lood” ja „Noitakatu 13 noitaperheen tarinoita” on luule-värviraamat, mis on mõeldud nii täiskasvanutele kui ka lastele mõnusaks vaba aja veetmiseks ja koosolemiseks, aga samas kasutuseks ka õppematerjalina väikeste lastega peredele, lasteaedadele, lasteringidele, eel- ja algkoolidele lugemishuvi tärkamise tekitamiseks koos käelise tegevusega. Igaüks saab värvida raamatu omanäoliseks ja joonistada oma nägemuse luuleloost. Raamat kajastab tänapäeva elu läbi huumoriprisma, milles lõbus-naljakas-sarkastiliselt on ühendatud traditsiooniline nõidade elu tänapäeva tõlkes, pakkudes sealjuures ka muigega äratundmisefekti täiskasvanutele.

Raamatu tekstid on riimilised luuletused, mis loovad huvitava kontrasti traditsioonilise värsi ja sisu vahel. Lõpus on mõned lisalehed, kus nõiafantaasial lennata lasta…

Raamatu ilmumist toetati Haridus- ja Teadusministeeriumi rahvuskaaslaste programmist. Projekti valmimises osalesid MTÜ Eesti Instituut, Mikkeli Eesti Keskus ry, Vesaisten Keskusliitto ry ja Kirjastus Paljasjalg.

Esitlused jätkuvad, tuleme meeleldi teie lastele nõiapere lugu tutvustama!

Mikkeli Eesti Keskus ry
Eva Bellen

Video link: https://www.facebook.com/eva.bellen.9887/posts/3182297508685073

1 thought on “„Nõia 13 nõiapere lood” ja „Noitakatu 13 noitaperheen tarinoita” esmaesitlus Helsingis

Comments are closed.