19. märts 2024

Mulgid hoidsid kokku

12-17. oktoobril tähistasid mulgid Mulgi nädalat, tuues läbi selle fookusse oma rahvakultuuri, ettevõtluse ja keele.  Selle nädala sisse mahtus hulga toredaid ja rahvast siduvaid sündmusi.

Mulgi nädal sai alguse 12. oktoobril Mulgimaa lipu päeval kell 8.30 Mustlas Mulgi Majaka tornis pidulikult Mulgimaa lipu heiskamisega Mulgimaa kõrgema torni, 28 meetrise Mulgi Majaka, lipuvardasse. Sündmuse käigus andis senine Mulgi vanem Siim Kabrits ameti ja ametiketi üle uuele Mulgi vanemale Arvo Malingule, kes jääb ametisse kaheks aastaks. Kuna 2021. aastal kannab Abja-Paluoja  soome-ugri kultuuripealinna tiitlit, siis oli lipu heiskamisel  kohal ka Põlisrahvaste Arengu Keskuse juht Oliver Loode ja  muusikalise tervitusega esinesid lisaks Tarvastu kooli noortele Fenno-Ugria noorteansambel Kännu Peal Käbi. Peale lipu heiskamist oli  Mulgimaa Väiketootjate Liidu teabepäev Tarvastu Gümnaasiumis.

Iga vanuse peale oli Mulgi nädalal mõeldud.  Nädala  jooksul olid laste folklooripäevad  kõigis Mulgimaa lasteaedades.

13. oktoobril sai alguse õpilaste mälumäng “Nupute vällä”, mille esimene etapp peeti Abja Gümnaasiumis..

14. oktoobril oli Mulgimaa ajaloo päev ja Viljandi muuseumi lugemissaalis sai kuulata huvitavaids ettekandeid. Tallinna ülikooli demograafia keskuse vanemteadur Kersti Lust tegi ettekande “Mulgi lesknaised abieluturul – valikud ja võimalused XIX sajandil”. Ajaloopäeva lõpetas turundusfilmi “Mulgimaa – nutikus, inimesed ja toit” esilinastus.

15. oktoobril oli rahvariidepäev. Mulgi rahvarõivaste spetsialist Tiina Jürgen rääkis Heimtali muuseumis Mulgi rahvariietest ja nende kandmisest. 16. oktoobril oli mulgi keele päeva tähistamine Tõrva kirikus-kammersaalis kontserdiga “Mulgi keel ja meel”. Ruumi kaunistasid Helme käsitöömeistri Laine Vettiku tikutud vaibad. Esinesid tantsurühmad Jandali, Lys ja rahvamuusikaansambel Jauram.

Eriti uhke oli Mulgi nädala lõpetamine 17. oktoobril Karksi-Nuia kultuurikeskuses. Maja ees oli Mulgi toidu festival ja maja sees raamatulaat. Tol päeval tehti toite kapsast. Võitjaks tunnistati Angelika Toom Pinska Külalistemajast.

Esmaettekandena kuulati 12 uut laulu seitsmelt autorilt. Mulgi nädala  lõpetaski Mulgi lauluvõistluse lõppkontsert  ja heliteoste loojate tunnustamine. Auhinnad olid välja pandud kohalike ettevõtjate poolt. Uhke kink oli  ka Mulgimaa enda lauamäng „Sõõr  ümmer Mulgimaa”.

Nii žürii kui publiku lemmik oli laul „Mes om kodu”, mille sõnad tegi Kristi Ilves ja viisi Liisi Toomsalu. Kontserdil kandis laulu ette segakoor Üits viis ja naisansambel Jaaniko.

Eriti tore on see, et heliloomingut tuli võistlusele ka väljastpoolt Mulgimaad.

Mulgi nädal oli igati vahva ettevõtmine, mis tõi  mulgid pildile tutvustamaks mulgi kultuuri, keelt ja ettevõtteid.

Ene Saar
Mulkide Seltsi vanem

Kaanefoto: Lipp on heisatud  – Mulfgimaa juhid koos. Foto Vello Jaska