29. märts 2024

Läti Eesti Selts kutsub kaasa lööma!

Kuna Eesti tähistab juunikuul Tartus Eesti I üldlaulupeo 150. aastapäeva ja papa Jannseni 200. sünniaastapäeva, siis seostame oma reisi Eesti-Läti esimeste üldlaulupidudega.

18. mai hommikul alustame bussisõitu Tartu poole. Teel tuletame meelde, kust sai alguse koorilaul, selle õpetamine  jne. Eks see algas Jānis Cimze seminarist.

Olles läbisõidul Valkas käime ära J. Cimze monumendi juures, süütame küünlad ja laulame tema loodud laulu “Rīga  Dimd”, külastame Cimze muuseumi ja jätkame teed Tartusse.

Et tänapäeva elu vahel seisabki peapeal ja nii külastame Tartus Tagurpidi Maja. Õhtul kohtume Toomemäel Tartu Ülikooli Ajaloomuuseumis ja alustame muuseumiöö üritustega. Esimeseks objektiks ongi ajaloomuuseum. Revideerime muuseumi hoidlaid, Hullu Teadlase kabinetti jne. Muuseumi Valges saalis kuulame koorilaulu Valli Ilviku juhtimisel. Ja siis väike piknik-kohtumisõhtu muuseumi kõrval asuvas välikohvikus. Kui Taevaisa annab meile sooja õhtukese, maitseme Riia kringlit jne.

Muuseume on Tartus palju ja nad on sel ööl tasuta, igaüks leiab omale tegevust ise.

19. mail kell 12 kohtume Laulupeo  Muuseumis, kus istutame sõpruskooriga muuseumi aeda tammepuu.  Seejärel süütame Raadi kalmistul küünlad Eesti I Üldlaulupeo juhile J. V. Jannsenile ja laulame Eesti hümni. Raadi kalmistule on maetud ka Läti I üldlaulupeo peadirigent Indriks Zile, kelle  sünniaastapäev on 19. mail.  Mälestame ka teda lauluga “Rīga Dimd”. Kella 17 alustame tagasiteed Riiga.

Kel  soovi, tulge meie kampa! Üheskoos on lõbusam!

Läti Eesti Seltsi
kultuuriminister Pärja Svarpstina

+371 2954 9800

1 thought on “Läti Eesti Selts kutsub kaasa lööma!

Comments are closed.