29. märts 2024

Rõka Külaselts hoiab Eestimaa ääremaal elu.

Eesti Kultuuriseltside Ühendusel on alates septembrist kolmaski uus liikmesselts. Külaselts näeb enda esmase missioonina hoida Eestimaa ääremaal elu.

Tere tulemast!


Rõka Külaselts loodi 2009. aasta munapühade ajal, mil Tartumaa Järvselja ja Rõka kandi ärksam rahvas Peramaa Puhkekeskusesse kogunedes otsustas oma piirkonna tühjenemisele tõsist vastulööki anda.

Külaseltsi esimene suurtöö oli allesjäänud majavalduste ja inimeste kaardistamine. Kas jagub ikka huvilisi-osalejaid ning kes millega aidata saab? Eakate prouade säravaid silmi nähes saime kinnitust, et Rõka seltsielule lausa peab uue hingamise andma!

Noormeeste rõõmuks, kes puhkekeskuse platsil aeg-ajalt palli koksimas käisid, organiseerisime  2012. aasta suvel võrkpalliturniiri. Nüüdseks juba seitsmel suvel toimunud üritusele nime leidmisega polnud raskusi – kui metsa sees, siis Metsavolle! Üritus on koha leidnud ka Tartu Maaspordiliidu kalendris.

Järvselja suurtes ja väga mitmekesise kooslusega metsalaantes kulgeb kolm eri pikkuse- ja raskusastmega rattarada. Kõik seltsi liikmete poolt kenasti loodusesse kantud ning viitadega varustatud. Huviline saab rentida ratta ja kaasa piirkonna vaatamisväärsusi tutvustava marsruudikaardi.

Meie seni suurim projekt on taas seotud loodusega. Emajõe Suursoo ning Peipsi järveni laiuvate metsade kohal kõrgub 28m kõrgune Rõka Kuppeltorn. Põneva ja omanäolise vaatetorni tipus on katusega kambrike, kust on hea jälgida nii ümbritsevat loodust kui uurida taevatähti. Kõigile huvilistele mõeldud vaatetorn sobib linnu- ja loomavaatlusteks hästi,  sest suuresti asustamata ümbruses on metsaelanikke päris palju. Maalimist väärt on ka   “Metsa neli aastaaega”.

Oleme oma torni kasutanud mitmete ürituste läbiviimiskohana: tornist on kõlanud muusika, seal on joodud hommikukohvi ning joostud võidu…

Rõka Külaselts ei saa hiilata oma kultuurikollektiividega, kuid seda enam on me selts toetamas teisi esinejaid, kes meie piirkonna rahvast oma oskustega rõõmustad sooviksid. Viimast suvelavastust, Priiuse Seltsimaja muusikali “Nukitsamees”, käis vaatamas üle saja inimese! Me hoiame au sees kohalikke tavasid, kogume ja pakume Peipsimaa maitseid ning näitame oma kätetööd.

Kui meie suveüritused on rõõmustavalt rahvarohked, siis külmade saabudes toimetame peamiselt isekeskis. Teeme käsitööd ja korraldame õpitubasid. Oma tehtut saame tutvustada Peramaa Puhkekeskuse külalistele, kes heal meelel mõne suveniiriks kaasa viivad.

Järgmisel aastal tähitab Rõka Külaselts oma kümnendat tegevusaastat. Ehkki külaselts pole oma liikmeskasvu suurendanud, võime olla rahul – meiega mõtetega tullakse kaasa, meid toetatakse!

Head EKSÜ liikmed, ootame Teid külla! Meie tubli ja tegus liikmeskond on igati koostööaldis ning ulatab abikäe erinevate sündmuste korraldamisel. Näitemängutegijad, Peramaa avar esinemisala ootab teid!

Paneme Rõka rõkkama!

 

Külli Kell

MTÜ Rõka Külaselts