28. märts 2024

Taimetark kutsus kursuslased ürdiaeda

Niipea kui lumi sulas, kolisid Juhan Kunderi Seltsi Rahvakooli taimravi kursuslased Rakverest mere äärde Karepale, kus asub fütoterapeut Katrin Luke ravimtaimeaed.

Seni koolitati end teisipäeviti rahvakooli õppeklassis, kus taimetark Katrin tutvustas ravimtaimede mitmekesiseid kasutamisvõimalusi ning õpetas, kuidas ravida erinevaid haigusi taimede ja loodustoodetega.

Katrin Luke on oma mitmekülgsete ja usaldusväärsete teadmistega, hea suhtlemisoskuse ja siirusega võitnud kursuslaste südamed. Paljudel on tema nõuannetest abi olnud. Katrin on rahvakooli õpetaja olnud juba pikemat aega ning tema õpilased leiavad, et taimravikursus muudab mõttemaailma ning õpetab kasutama Eesti oma imeravimeid välismaiste imetoodete asemel.

Kursuse praktilises osas õpitakse selgeks söödavad ja maitsetaimed, samuti tegema tervislikku toitu ning salve ja taimeteesid. Kevad algas näiteks ürdivõiete ja karulaugutoitudega ning jätkus „nõiasupi“, oma talu leiva ja ürtidega maitsestatud karaskiga Karepal. Kõige parem on ikka ravimtaimi tundma õppida looduses ja seda praegu tehaksegi. Õpitakse valmistama taimeõli, taimede kasvatamist, kuivatamist ja säilitamist.

Pole sugugi harv juhus, kus mõni kursuslane saab Karepalt innustust oma ürdiaia rajamiseks.

Helgi Pajo
Juhan Kunderi Seltsi Rahvakooli juhataja