28. märts 2024

Kunderi Seltsi aiasõprade klubi on popp

????????????????????????????????????

Aasta oli siis vist 2010, kui Kunderi Seltsi Rahvakooli aiakujunduse algkursuse aktiivsed osalejad soovisid minna vaatama ühe kursuslase koduaeda.

Mõeldud-tehtud, sõideti Rakverest paarkümmend kilomeetrit välja, imetleti kaunilt kujundatud istutusalasid, vahetati kaasavõetud taimi, nauditi perenaise küpsetatud pannkooke ja puhuti juttu.

Ja jutt oli selgelt ühesuunaline – kooskäimine peab jätkuma, sest teemasid, mida aiahuvilistel rääkida, kuulata, jagada, on kuhjaga. Nii võetigi sealsamas x külas ja x talus pannkoogilaua taga vastu otsus asutada Kunderi seltsi aiasõprade klubi.

Sellest ajast on palju vett merre voolanud, palju mulda aiamaale veetud, palju kive kokku tassitud, palju taimi suureks kasvatatud ja palju reisitud, nähtud, õpitud. Iga aastaga lisandus klubisse uusi huvilisi, sest aiakujunduse algkursused jätkusid ning igast koolitusgrupist liitusid meiega vähemalt pooled kursuslased.

Tänaseks on meid sadakond ning meie tegevuse põhimõtteks on, et tegeleme vaid sellega, mis meid huvitab ja saame kokku vaid siis, kui tahame. Me ei koorma ennast sellega, et oleme otsustanud kuuluda klubisse. Seetõttu ongi meie aiasõprade klubi peamisteks tegevusteks paar koolitust loenguvormis aastas, rohevahetused kevadel ja sügisel, ühised beebitaimede ostmised, reisid nii Eestis kui välismaal.

Siinkohal peatun natuke pikemalt meie aiareisidel. Need on saanud nii populaarseks, et mõnes sihtkohas tuleb käia kaks korda, sest 50-kohalisse bussi ei mahu kõik ära. Aiareisidelt toome alati kaasa ka uusi ja põnevaid taimi.

Nii oleme Eestis reisides käinud Räpinas Jaan Kivistiku viinamarjaaias ja Räpina kooliaias, samuti Reet Palusalu kaunis inglise stiilis koduaias. Tartu ja Tallinna botaanikaaiad on meie iga-aastaseks sihtkohaks. Aiasõber Ilmatsalus, Valgeanso aiandustalu, Karla küla aiad, Haideaed, Ahto Ruudu aed ja veel paljud teised toredad kohad Eestimaal meelitavad ikka ja jälle ennast külastama.

Piiri taga oleme põhjalikumalt käinud Siguldas, Riias ja Kuramaal tutvumas sealse taimeilu saladustega. Kaks korda on käidud Hollandis ja eeloleval suvel ootab kaks Lätimaa reisi ning pikem reis läbi Soome, Rootsi ja Taani Saksamaale, kus meie sihtmärgiks on Röllke Orhideekeskus. Oma reisil aga plaanime külastada ühtteist teele jäävat kaunist aeda ja parki.

Reisime ka Eestimaal eeloleval hooajal ringi: Timo Panini sibullillede aed, Tallinna Botaanikaaia tulbipäevad ja Loo Ajaveski ootavad juba mais ning juulis vaatame otse oma värava taha – külastame Lääne-Virumaa kauneid koduaedu.

Aiandus on kirg, armastus ja teraapia. Oleme õnnelikud, et saame sellega tegeleda vaikselt ja rahulikult toetudes Juhan Kunderi Seltsile, kust leiame alati sooja vastuvõtu, ruumid ning võimaluse kirjutada oma tegevusteks erinevaid rahataotlusi.

Maia Simkin
Aiakujunduse algkursuse juhendaja
Aiasõprade klubi eestvedaja