19. märts 2024

Sõrve – see olemegi meie!

5.-12. jaanuaril 2020 toimus 68. Sõrve suvelaager, mis leidis aset Point Wolstoncroft spordi- ja puhkekeskuses Austraalias. Eesti juurte või tutvustega lapsed, noored, täiskasvanud, lapsevanemad ja vanavanemad veetsid toreda nädala koos.

Nädal algas avalõkkega, mille käigus lauldi ,,Sauna taga tiigi ääres” ning tared pakkusid meelelahutust nende ettevalmistatud sketšidega. Lisaks laulsime koos ,,Vihmaloitsu”, et New South Wales’is vihma sajaks. See vähendaks tuleohtu ja aitaks metsapõlengute kustutamisega. Meie laulmine oli edukas, kuna mõni päev hiljem hakkaski sadama!

Nädala jooksul korraldati lastele ja noortele tegevusi, mis hõlmasid eesti kultuuri nt koorilaulu, rahvatantsu ja käsitööd ning sporti nt rahvastepalli, purjetamist ja kaljuronimist.

Seitsme toreda päeva lõpetuseks nautisime kultuurietendust ,,Mesipuu’’ suure põgenemise ja eestlaste kokkuhoidmise teemal. Etenduse käigus esinesid laagri elanikud ja täiskasvanud nädala jooksul õpitud tantsude ja lauludega nt mudilased, lapsed ja noored laulsid ,,Meistrimehed oleme’’ ja tantsisid ,,Kaerajaani’’ ning noored esitasid ,,Ta lendab mesipuu poole’’ koos lapsevanematega.

Vanimad lapsed laulsid ka Heinz Valgu hüüdlausest inspiratsiooni saanud uue salmi Mesipuule, mida nad kirjutasid koos laagris: Üks kord me võidame niikuinii ja võitsimegi! Eestlased kodus ja välismaal vaba rahvas!

Traditsiooniliselt lõppes pidu ,,Tuljaku’’ ühistantsimisega. Sõrve on aastate jooksul võimaldanud eesti keele ja kultuuri edasi andmist järgmisele põlvkonnale ning hoiab eestlust noorte seas tänapäevani. Nagu alati saadi ka see aasta laagris sõpru juurde ning hulga lahedaid kogemusi, armsaid mälestusi ja ägedaid elamusi.

Me kõik ootame elevusega järgmist aastat, millal tähistame Sõrve laagri 60. juubelit Point Wolstoncroftis.

Ella Scott
Rahvatantsija rühmas Virmaline, laagris osaleja

Laagri puhul ilmus ka laagri ajaleht SOSIN. Seda saab siit

Sosin1 Sosin2 Sosin3 Sosin4 Sosin5 Sosin6 sosin7 Sosin8

Sõrve laagri ideest saab lugeda siit: