19. märts 2024

Uus-Petseris peeti mardipäeva

9. novembril tähistati Siberis Uus-Petseri külas mardipäeva. Tänavusel mardipäevapeol toimusid rahvuslike paeltepunumise õpituba, ketramise õpetamine ning villa kraasiminegi. Samuti tutvustati ümbritsevate eesti külade naiste käsitööd. Külalised olid tulnud Krasnojarskist, Zelenogorskist, Haidast.

Raamatukogu lugemissaalis kaunistati mardipäeva stiilis nurgakene ning kaeti laud. Siis tulid mardid kostüümides, kõigepealt hani ja kits, kellel varbad külmetasid. Mardid soovisid turvalist talve, pere heaolu, tervist ja loopisid kõiki hernestega. Pererahvas tutvustas martidele, kuidas nad on talveks valimistunud, mida õmmelnud jne.
Külaliste hulgas oli leelo ansambel Lill, kelle esinemine lõbustas kõiki. Külalised pandi istuma rahvustoitudega kaetud laua taha. Laste jaoks olid maiustused. Pärast söömist jätkus pidu kuni hilisööni ringmängude ja lauludega.

Uus Petseri küla raamatukogu alustas oma tööd 1955. aastal. Tollel ajal oli selles raamatukogus vaid 250 raamatut. Tänasel päeval leiab sellest raamatukogust 8650 raamatut. Raamatukogus hoitakse ka hinnalisi dokumente ja arhiivi, mis räägivad selle küla inimeste elust. Raamatukogu ise korraldab rahvusli-kultuurilisi ettevõtmisi noortele.

Vera Oinets

Fotod Vera Oinets,
Galina Jevsejeva