19. märts 2024

Külas Tallinnas ERRi Muuseumis ja Laulasmaal Arvo Pärdi Keskuses

Meeldejäävaks sündmuseks kujunes Rakke Hariduse Seltsi rahvale ja meiega ühinenud Muuga Maanaiste Seltsi EHA liikmetele külaskäik ERRi Muuseumisse ja Arvo Pärdi Keskusesse.

Telemaja uksel võttis meid vastu 50 aastat Eesti Rahvusringhäälingus töötanud Mai Mikiver, kelle giidituur andis põhjaliku ülevaate telemajas toimuvast. Alustades ringkäiku esimesest stuudiost, kus valmib ka saade „Pealtnägija” ja lõpetades lastestuudioga, jõudis meieni suurepärane teave telesaadete valmimisest. Näiteks saime teada, et Anu Välba pühapäeval eetris olev tunnipikkune saade valmib juba neljapäeval kella 8-st kuni 15-ni ja reedel toimub materjali monteerimine. Kui Valdo Pandi saated olid otsesaated, siis nüüd on otse-eetris vaid „Aktuaalne Kaamera”. Sai selgeks, kui tähtsad ja täpsustnõudvad on režissööri ja valgustaja tööülesanded. Tundub uskumatuna, millistes ruumides töötatakse ja et rekvisiidid ei ole sugugi päris. Koridori seinalt leidsime Rein Järliku 1979. aastal valminud sõbralikud žarsid telemaja inimestest. Meelde jäi muuseumiruumi seinal olev tsitaat Mati Talvikult – „Televisioonisaade ei saa kunagi valmis, televisioonisaade läheb eetrisse”.

Tallinnast 35 kilomeetri kaugusel, Laulasmaal Kellasalu teel asuv Arvo Pärdi Keskus valmis Hispaania arhitektide ja Eesti arhitektuuribüroo LUHSE & TUHAL koostööna. Keskus hoiab ja vahendab kogu helilooja loomepärandi arhiivi. Filmitoas linastuv lühike dokumentaalfilm „Muusikajanu” on pilguheit Pärdi elule ja loomingulisele kujunemisele. Majas olevast raamatukogust leiab lisaks muusika-, kunsti- ja teoloogiaalasele kirjandusele helilooja teoste trükipartituurid ning käsitlused tema loomingu kohta. Raamatukogu kaudu pääseb kabelisse. Suurepärase elamuse pakkus kõigile vaatetornist avanev kaunis vaade. Arvo Pärt jääb meelde kui üks väheseid heliloojaid, kes on muusika loomiseks välja arendanud oma unikaalse kompositsioonitehnika.

Loomulikult ei saanud me külastamata jätta Laulasmaa randa, kuhu meid viis igati abivalmis ja tore bussijuht Kristo.

Aime Kinnep,
Rakke Hariduse Selts

Kaanefoto: reisigrupp A. Pärdi Keskuse uksel

ERRi muuseumis koos giid Mai Mikiveriga