28. märts 2024

Hilissügisestest ettevõtmistest Sügispealinnas

Sügishooaega on Narva Eesti Seltsil mahtunud mitmeid toredaid ettevõtmisi. Septembris toimus meil iga-aastane ekskursioon, kuid sel aastal tegime seda pisut teisel moel – sõitsime üheskoos hoopis Palamuse laadale.

Mihklikuu lõpetuseks toimus traditsiooniline ettevõtmine „Mihklipäeva maitsed“, kus sai mekkida kõiksugu hääd ja paremat kraami, mis meie tublid perenaised (ja -mehed) olid kokku vaaritanud. Laual oli kangemat kraami, kookidest salatitest rääkimata. Ürituse peategelane oli kõrvits- saime mekkida nii kõrvitsasuppe kui kõrvitsa- sidruni- apelsini- laimi moosi. Heameel on tõdeda, et ka sel aastal oli osavõtjate ja degusteerijate hulk jälle tavapäraselt rohkearvuline.

Tõsisematest teemadest rääkides aga oleme võtnud oma südameasjaks Narva eestikeelse riigigümnaasiumi loomise toetamise. Narva linn oma rahvusliku mitmekesisusega ning eripäraga on keeruline nähtus ning kohalikena peame ülioluliseks seista eesti keele ja meele eest. Oktoobris tähistas meie Narva Eesti Gümnaasium oma 75. aastapäeva, selle kooli vilistlased on suurem osa Narva linna eestikeelsest elanikkonnast. Oluline on, et järjepidevus kestaks – eestikeelse riigigümnaasiumi loomine annab võimaluse suurendada nappi Eesti kogukonda Narvas, seetõttu hoiame riigigümnaasiumi arengutel tähelepanelikult silma peal.


Jõuluaeg on lähenemas ning anname omalt poolt ka oma väikse panuse jõuluime sündi. Seltsi poole pöördus üks proua, kes korraldab Narva linnas koduhooldusteenust. Ta oli vaimustunud meie kevadisest sokikudumiskampaaniast hooldekodu elanikele ning küsis, kas meil oleks aega ja tahtmist teha jõuludeks samasugune kingitus koduhooldusel olevatele üksikutele vanainimestele. Polnud südant keelduda ning nii sai antud lubadus aidata niipaljuga kui võimalik. Nüüd muudkui koome, ja koome ja koome, sest kingitust on ootamas 190 koduhooldusel olevat inimest.

Ja lõpetuseks – 16. novembril tähistasime üheskoos seda, et 145 aastat tagasi tuli siinkandi ärksamatel isamaa poegadel-tütardel mõte hakata üheskoos seltsitegevust arendama. Meie aastapäeval oli sõnavõtte, esinemisi, laulu, tantsu ja mõnusat äraolemist. Tänukingitused said kevadised nobenäpud, kes hooldekodu eakatele jalasoojendajaid kudusid.

Nüüd, pea poolteist sajandit hiljem, võime täie kindlusega väita, et Narva Eesti Selts on tugev ja kestab. Vähemalt 145 aastat veel 🙂

Kaunist ja rahulikkku saabuvat jõuluaega idapiiri äärest,

Kairi Johannes

Fotode autorid Kairi Johannes ja Peeter Tirman