28. märts 2024

Mai kuukiri nr 68

Kogu kuukiri on pdf-na allalaetav siit: Mai kuukiri nr 68

21. mail kell 15.00 Tartus Delta majas tähistab Eesti Kultuuriseltside Ühendus Tartus Karl August Hermanni 170 sünniaastapäeva ning EKSÜ 25. sünnipäeva.

Olete oodatud!

30. aprillil oli Mina, eestlase saates külaliseks Eesti kirjanik ja poliitik Lehte Hainsalu. Siin ilmas on oma loogika, milline see paistab Lehtele? Mis ühendab eestlasi laias maailmas, see on maailmavaade. Meie juured on meie keel ja kultuur. Küsitles Maarja Lõhmus.

 


Meie seltside tegemisi

Soome- ugri nukunäitusest

2. aprillil avati Gdovi ajaloomuuseumis näitus “Soome-ugri nukk” . Näituse koostaja on Peterburi Eesti Kultuuriseltsi liige, kollektsionäär ning käsitöömeister Tatjana Sigatšova. Tatjana tutvustas eksponeeritud nukkude sünnilugusid, nukumuuseumit Eestis. Eraldi tähelepanu pühendas ta Tartus asuvale Mänguasjamuuseumile.

Krimmi eestlased ülestõusmispühadeks

Krimmi eestlased külastasid pühade eel Krasnodarkas Eesti Tare. noored õppisid eesti kultuuri. Tervitused Eestimaale!

 

 

Tartu Jaani ürik ja elu mõtte räpane saladus

Nagu heitlik aprilliilm nii oli ka kirjanduspiknikul arvamusi ja mõtteid igasuguseid. Peateema oli Juhan Voolaiu “Tartu Jaani ürik ja elu mõtte räpane saladus”. Juttu oli ka teistest kirjanikest, raamatutest, kirjutamisest, kirjandussalongidest Prantsusmaal ja muidugi Tartust. Nagu ikka, mida rohkem erinevaid arvamusi, seda huvitavam vestlus.

Nagu juba traditsiooniks on saanud, tegime seltsi liikmetega sel puhul esimese kevadkorrastuse Jakob Hurda ja Helmi Kurriku hauaplatsidel ning süütasime mälestusküünlad. Kaunist päeva jätku ja palju õnne meile kõigile!

Pandeemia tõttu edasi lükkunud Austraalia eestlaste festival leidis selle aasta aprillis aset Melbourne’i linnas ja selle ümbruses.

31. märtsist – 3. aprillini 2022 toimusid New Yorgis 50. Eesti Kultuuripäevad! New Yorgi Eesti Kultuuripäevade 2022 programm oli tihe ja kohal olid oma ala tippesinejad erinevatest žanritest. Päevade peaorganiseerija Eesti Kultuurifond Ühendriikides on ürituse süda ja hing, organisatsiooni esinaine on Tiina Vaska ning abiesinaine ja päevade peakorraldaja Merike Barborak.

Tervisepäevade uus formaat

Viru-Nigula Hariduse Selts on jätkamas oma külamatkade sarja. 2015. aasta lõpust alates on läbitud 40 küla. 39 neist toimusid lõbusa orienteerumismängu formaadis, kus läbiti kontrollpunkte ja lahendati ülesandeid, mis lisasid päevadele hasarti ja tagasid mängus osalemise järjepidevuse.

“Nõiapere lood” esmaesitlus Helsingis

Helsingis Pasila raamatukogu auditooriumis toimus reedel 29. aprillil 2022 ”Nõia 13 nõiapere lood” ja „Noitakatu 13 noitaperheen tarinoita” luule-värviraamatute esmaesitlus.

Pereklubi Sipsik

30.4.2022 oli Mikkeli Eesti Keskus ry-l tore võimalus külastada koos nõiahaldja Elo Lammiga pereklubi Sipsik kevadlaagrit Kirkkonummis ja veeta koos mõned volbritunnid. Vestlesime Volbriööst ja loomulikult olid kaasas perede rõõmuks ka Nõia 13 luule-värviraamatud.

 

 

Poiss ja liblik 110!

Värskeid pildikesi Šotsist, Tammsaare majamuuseumi eest. Sellel aastal täitub 110 aastat, kui rahvakirjanik sealset kogukonda külastas ja oma kuulsa jutukese jaoks “Poiss ja liblik” inspiratsiooni ammutas.

Tampere Eesti Klubil oli aprill teguderohke 

Jürikuu alguses sai Tamperes kokku rahvatantsurühma Vingerpussid liikmed ja harjutasid Heli Vija juhendamisel 9. aprillil Helsingis toimunud kevadise tantsupäeva puhuks oma kava ning osaleti kevadisel tantsupäeval Soome pealinnas. Aprillikuu lõpp oli pidulik, sest 27.04. toimus Laikku Kultuurikeskuses tänuüritus, kus EV aukonsul Tamperes Jani Koivuniemi andis kätte tänukirjad rahvadiplomaatidele 2021 Pirkanmaal.

Pärnu Naiskoor LEELO tähistas 30. aprillil 2022 Pärnu Ühisgümnaasiumis meeleoluka kontsertiga oma 60. sünnipäeva. Juubelikontserdi mitmekülgne repertuaar kanti ette dirigentide Hilja Vainula ja Tiia Tamm´e juhatusel. Saatemuusikaga toetasid Robi Salumets ja Jaan Endrik Kirsi.

6.-päevasel suurejoonelisel rahvusvahelisel festivalil FIP 2022 (Festival International de Pais) 27.aprill – 02.mai 2022 Fuengirolas, olid sel aastal esindatud oma ägedate ja suuremastaapsete väljapanekutega 34 riiki.

22. -24. aprillini toimus harrastusteatrite festival Türil. Žüriisse kuulus lisaks vanameister Jaak Allikule ka TÜVKA näitlejaeriala tudengid.

Tulemas

21. mail 2022 Tallinna Ülikoolis ruumis M-225

8. detsembril 2020 möödus 140 aastat eesti keeleuuendaja ning kultuurilooja Johannes Aaviku sünnist. Tähistamaks juubelit korraldab Johannes Aaviku Selts pärgviiruse tõttu kahel korral edasi lükat konverentsi nüüd kevadel.

Ööbikuööd

Eesti Rahvakultuuri Keskuse jutuvestmisfestival Ööbikuööd toimub juba teist korda ja seekord on festivalile oma toetava õla alla pannud mitmed maakonnad. Nii saab  festivali raames toimuvatel üritustel osaleda nii Viljandmaal, Tallinnas, Paldiskis, Valgamaal, Jõgevamaal, Põlvamaal, Tartumaal, Pärnumaal, Lääne-Virumaal, Hiiumaal kui Saaremaal. Jutuvestmisfestival Ööbikuööd toimub 17.-21. maini.

Rahvarõivaste tuulutamine. Tartule omaselt teevad tänavusel, 14.mail Tartus toimuval rahvarõivaste tuulutamisel esimese

etteaste Rahvarõivaste valmistajate kooli vilistlaste, õpilaste ja õpetajate poolt valmistatud etnograafiliste rõivaste kandjad.


Lahkus Ida Lemsalu– Londoni Eesti Abistamis Komitee

kauaaegne perenaine. Ida oli pühendunud eestlaste abistamisele UKs – olgu selleks kõhutäis, villased sokid või rahaline abi. Idat jäädakse mäletama, kui eestlaste kogukonna aardena ja auliikmena.

Partnerite kuukirju

Integratsiooni SA aprill , 

Integratsiooni SA mai

Rootsi Eestlaste Liit


EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs