29. märts 2024

Aprilli kuukiri nr 67

Kogu kuukiri on allalaetav siit: Aprilli kuukiri nr 67

Mina, eestlane – eestlus Londonis

Saates oli külas endine IEÜ esimees, Eesti Hääle toimetaja Toomas Ojasoo, kes rääkis Londoni Eesti Seltsi ajaloost, LES esinaine Tiia Avastu rääkis 100-aastase Londoni Eesti Seltsi tegemistest täna ning Ragne Aaviste Londoni Eestlaste Segakoori toimetamistest.

 

 

EMAKEELEPÄEV

EKSÜ emakeelepäev – julgelt uudishimulik, kestvalt uuenduslik

Veebisündmuse teises pooles rääkisid meile Juhan Kunderi Seltsi inimesed ilusatest emakeelsetest sõnadest, mis on Juhan Kunderi väljamõeldud ja omistatud meie ilusa isamaa metsataimedele. Ilusast isamaast laulab Bonzo ja ikka kasutades Juhan Kunderi teksti ja tundeid.

Teine osa on veebiarutelu “Eest keele elujõud”. Juttu oli keelekasutusest virtuaalmaailmas. Külaliseks oli Helena Metslang.

 

Rohkete valikuvõimalustega e-etteütlus tekitas küsimusi

Liberaalne keelekorraldus ilmneb rohkete paralleelvõimaluste lubamises nii õigekirjas kui ka kirjavahemärkides. Leebeks tuunitud keelekasutus ei kutsu  enam kasutajaid pingutama, sest paralleelvõimalused on lubatud.

 

 

 

Helja Kirber. Üleilma koolist

Emakeelepäeva puhul on kell 9.15 külas Üleilmakooli juht Helja Kirber, kes räägib milline on eesti keele oskus välismaal elavatel eesti lastel.

Punasel Lagedal tähistati emakeelepäeva

Šotsis Punasel Lagedal asuv A. H. Tammsaare majamuuseumi rahvas tervitab kõiki eestlasi emakeelepäeval puhul!

Selle puhul külastasid muuseumit Jalta Eesti Seltsi inimesed. Tore oli paar tundi veeta koos teetassi taga ja eestikeelseid laule laulda.

 

ERMis oli emakeelepäev

18. märtsil kogunes arvukas publik ERMi Hurda saali, et osa saada kohtumisest 2022. aasta Wiedemanni keeleauhinna laureaadi Mare Koiduga. Otseülekannet toimuvast sai jälgida ka ERR kultuuriportaalis (https://kultuur.err.ee/).

 

 


KIRJANDUSLIKKE TÖID

Eestlased Ukraina maal

1. märtsil 2022.a. ilmus Eesti kogukondade teaduri Sergei Tambi uus etnograafiline ja ajalooline raamat “Eestlased Ukrainamaal”, mis uurib Ukraina eestlaste diasporaa kujunemise ajalugu ja etnokultuurilisi tunnuseid.

 

 

 

Leningradi oblasti eestlased

Vabatahtlikud Kadri Kruusiauk ja Mardo Margumets on koostanud ja kõigile kasutatavana netti lisanud tänuväärse nimeregistri 1941.-1943. aastal Leningradi oblastis (mitte aga linnas) elanud eestlaste nimekirjade kohta: https://www.genealoogia.ee/esivanemad/loe/.


MEIE SELTSIDE MUUD TEGEMISED

Narva Eesti Selts meenutas

Traditsiooniliselt toimus täna Narva Memento eestvedamisel mälestushetk Narva raudteejaama küüditamisele pühendatud monumendi juures. Kõnelejad olid Rein Steinfeld, Urmas Karileet, Tarmo Tammiste, Vahur Oras ja Ants Liimets. Küüditamine oli 73 aastat tagasi Eestis ja toimub kaasajal Ukrainas.

Arnold Rutto – ehitades silda Kaukaasia eestlaste ja Eesti vahel

Arnold on Abhaasias sündinud eestlane, kes kasvas Eesti vaimus ning asus Eestisse elama 2005. aastal, kui alustas õpinguid Tartu Ülikoolis. Abhaasia eestlased on üks omapärasema ajalooga eestlaste kogukondi maailmas, kuid kahjuks on Abhaasia keerulises olukorras ja sealsed eestlased veelgi keerulisemas.

 

 

Eriline laps emakeele tunnis Soomes

Tampere Eesti Klubi eestvedamisel toimus 12. märtsil 22 kell 12 neljas haridusseminar, mille teemaks on ” Eriline laps emakeele tunnis Soomes”.

 

 

 

Selle aasta vastlapäev Haida külas

Pannkoogid, samovari tee, kuumad pelmeenid. Erinevad mõõduvõtmised, vastlalaulud.

Oli tore koos olla!

 

 

 

Rahvuslikud traditsioonid lähendavad inimesi

Kevad on alati olnud taassünni ning ootuste ja lootuste aeg. Sellel nädalal kohtus Karjala Eesti selts Karjala tadzikkide diasporaaga “Avicena”. Kokkusaamise põhjuseks oli moslemite püha “Navruz” , mida moslemid kevade tulekul tähistavad. Sündmus oli südamlik ning pidulik. Kingiti lilli ja maitsti rahvuskööke.

 

 

 

 

 

Mütoloogia ja kaasaeg

Ehtekunsti näituse „MÜTOLOOGIA JA KAASAEG – uus rahvusliku juurega ehe” esimene kollektsioon Eesti Rahva Muuseumi Sõprade Seltsi ruumis ERMis. Seltsi auliige ehtekunstnik Kärt Summatavet kutsub silmapaistvaid ehte- ja metallikunstnikke, moedisainereid ja kujutavaid kunstnikke looma uusi ehteid ja väikevorme, mis väljendavad tänapäevast vaadet omakultuuri juurtele.

 

 


TUNNUSTAMISED

Iiristele anti üle tänukiri

EV 104 aastapäeva tähistamisel Dublinis anti iiristele üle välisministri tänukiri eestluse edendamise eest Iirimaal, mis ootas oma aega juba 2020 novembrist saadik oli siiralt hea meel sellist tunnustust vastu võtta!

 

 

SVYL jagas teenetemärke

31. märtsil kogunes Turu Eesti Keskuse juhatus, et anda Turu raamatumessi pikaajalisele korraldajale Kari J. Kettulale üle SVYL teenetemärk Soome-Eesti koostöö arendamise eest. Kari J. Kettula on teinud Eestiga koostööd aastakümneid ja alati hoolitsenud, et Eesti kirjandus raamatumessil näha oleks.  Hr Kettula on Turu Eesti Keskuse liige, väga aktiivne eesti söber ning tuttav paljudele eesti kirjanikele.

 

 


Lahkus Valli Ilvik

Raske haiguse tagajärjel lahkus märtsis tuntud dirigent, koorijuht, pedagoog  ja võrratu organisaator, Vanemuise Seltsi koori dirigent Valli Ilvik.

 

 

 

 

 


TULEKUL

Oodatakse Jakob Hurda rahvuskultuuri auhindade kandidaate.

Kandidaate auhinna saamiseks võivad esitada kõik juriidilised või füüsilised isikud. Selleks tuleb 24. aprilliks 2021 (postitempli kuupäev) saata Jakob Hurda nim. Põlva Rahvahariduse Seltsile (aadressil Kesk 16, 63308 Põlva või e-postiga polva.rhs@mail.ee) vabas vormis esildis, milles peab olema kandidaadi rahvuskultuurialase tegevuse kokkuvõte

Turu Teater & Öökuninganna aprillituur

Öökuninganna aprillituur Soomes ja Eestis: Loimaa 13.04. kell 19, Loimaan teatteri Lappeenranta 17.04. kell 18, Kulttuuritila Nuijamies Mikkeli 18.04. kell 18, Vanha Sotku

Rakvere 21.04. kell 19, Rakvere Kultuurikeskus Tartu 22.04. kell 19, Tiigi Seltsimaja Viljandi 23.04. kell 19, Viljandi Seasaare Teater Pärnu 24.04. kell 19, Tori Rahvamaja Turu 28.04. kell 18.30, Brinkkalan talo Salo 29.04. kell 18.30, Näkkäri.

 

 

XXVIII Eesti Päevad Melbournes 15-18 aprillil

Kava ja tutvustus:
FIP2022 paraad, tantsumaraton Hispaanias

Partnerite infokirju:

REL infokiri märts

Eesti Rahvakultuuri Keskuse infokiri märts

Eesti Folkloorinõukogu kuukiri aprill