29. märts 2024

Viljandi Kultuuriselts Koit tähistab veebruari alguses oma 150. juubelit

Kui Viljandimaale jõudis teade, et Tartus on plaanis korraldada suvel laulupidu, siis 1869. aasta küünlakuu 2. kuupäeval kogunesid Sakalamaa agaramad mehed laulukoori asutamiseks ja laulude äraõppimiseks. Laulupeole sõit toimus hobuvankritega ja pidu läks meeleolukalt korda.

Seltsi sünniloo kohta räägitakse, et grupp Viljandist pärit laulupidulisi – M. Kirsel, P. Perlus, M. Laur ja Kuudeküla Ruudi talu perepoeg J. Ruut – peatus tagasiteel Võrtsjärve-äärses Jõesuu kõrtsis. Õhtueine ajal arutati laulupeomuljeid ja seal siis võetigi nõuks asutada Viljandisse lauluselts. Ainult nime ei suudetud leida. Hommikul teele asudes nägid nad idataevas punetama löönud koitu, mis avaldas sellist mõju, et see otsustati jäädvustada seltsi nimena. Räägitakse veel, et laulupeolised otsustasid seltsi asutamist tsaari hõberubla “kulli ja kirja” viskamisega, mis otsustati jätta ka asutatava seltsi esimeseks kassarahaks. 1869. aasta 28. oktoobril kirjutasid 29 asutajaliiget esimsele seltsi põhikirjale alla.

1904. aasta 12. augusti õhtul on seltsi jaoks eriline tähendus: sel õhtul sündis seltsi oma laul. Seltsis oli tavaks jääda pärast lauluproovi lõppu seltsi ruumidesse. 12. augusti õhtul jäädi vähki sööma. M. Lüdigile tehti ettepanek luua suve mälestuseks üks laul. Helilooja oli nõus, kuid palus muretseda teksti. Selle kirjutas sealsamas Friedrich Kuhlbars 10–15 minutiga. Helilooja ei tahtnud vanast poeedist maha jääda. Poole tunni pärast oli tal seitsmehäälne laul valmis. Kuhlbars pani laulule nimeks “Koit”. See õpiti kähku ära ja otsustati, et see jääb Koidu seltsi koori lipulauluks. Pärast Koorilaulu “Koit” saamislugu.

01. juunil.2019 plaanib selts suuremat vabaõhu üritust Viljandis.

Kultuuriselts KOIT koguneb 02.02.2019 seltsi ruumides.

 

Andres Marand,
seltsi auliige

Lähem kontakt: Jakobsoni 18, 71005, Viljandi, tel 590 41833, viljandi.koit@gmail.com

1 thought on “Viljandi Kultuuriselts Koit tähistab veebruari alguses oma 150. juubelit

Comments are closed.