19. apr. 2024

Võru Segakoori Tervis jõululugu

Võru Segakoori Tervis jõululugu

Foto:  Võru Segakoor Tervis EELK Räpina Miikaeli kirikus, dirigent Tiit Raud. Foto Erki Sok

Kõik sai alguse sellest, et Võru Segakoori Tervis dirigent Tiit Raud ja Räpina Kammerkoori dirigent Tiina Kadarpik said kokku möödunudsuvisel Uma Pidol Põlva Intsikurmus ja seal lepiti kokku, et advendiajal musitseeritakse koos kahe kooriga.

Üks kontsert EELK Räpina Miikaeli kirikus 11. detsembril kell 15 ja teine Võru Kandles 18. detsembril kell 16.

I osa ehk Tervise kolmas advendipühapäev usu templis Lootuse ja Armastuse kaitse all

Mõlemad koorid õppisid usinalt oma talve- ja jõululaule. Õppeperioodil oli ilm üsna vihmane, aga vähemalt oma esinemispäevadeks me ilusa talveilma välja ikka laulsime.

Kui 11. detsembri  lõuna paiku Võrust Räpinasse sõitsime, oli valge lumevaip maas ja päikegi tuli Räpinasse jõudes välja. Kuna tee Räpinasse pole pikk, jõudsime varakult kohale ja otsustasime ka kohapeal pisut ringi vaadata.

Võru Segakoor Tervis Räpinas Sillapää lossi pargis. Foto Erki Sok

Meie koori president Ülle tutvustas juba teel bussis Räpinat ja temaga seotud inimesi. Herman Julius Schmalz  – “Sauna taga tiigi ääres” ja “Setokõsõ sõitseva” tuntud laulude autor, kaasajast laululooja ja muusik Aapo Ilves jne.  Dirigent Tiidul oli ka lisada üht-teist muusikute kohta, kes Räpinaga seotud (Krigulid, Ritsingud). Paar Tervise lauljat on ka hiljuti Räpina Aianduskooli lõpetanud.

Räpina peaingel Miikaelile pühendatud kirikust sõitsime esialgu mööda, et vaadata üle 1734. a. asutatud paberivabrik, mis tegutseb tänini ja selle ette paigutatud Riho Kulla tehtud Puuaiasõdalane, mida kohalikud kutsuvad Raudmeheks.

Kuju on püstitatud talurahvaülestõusu mälestuseks. Parkisime bussi kahjuks kinnioleva Räpina Loomemaja ette ja siirdusime Sillapää lossi ja parki vaatama. Jalutasime nii prantsuse kui inglise aias ja tegime ka mitmeid fotosid mälestuseks ilusast päevast.

Laulsime bussis hääled lahti ja oligi aeg kirikusse minna, kus ootasid ees Räpina Kammerkoori lauljad eesotsas dirigent Tiina Kadarpikuga.

Kirikusse sisenedes pöörasime pilgud ka kiriku sissekäigu mõlemal pool asuvatele Lootuse ja Armastuse skulptuuridele, mis kaunistavad kirikut juba tema ehitamisest peale -1785. a.

Kirikus laulsime nii mõlemad koorid eraldi kui ka kolm laulu koos. Dirigeerisid Tiina Kadarpik Räpinast ja Tervise dirigendid Tiit Raud ja Elise Võsu. Kontsertmeister oli Martina Võrk Räpinast.

Koostöö oli hea ja laulud kõlasid hästi ja tundus, et vaimustasid üsna rohkearvulist publikut. Koguduse poolt teenis, andes kaasa oma head sõnad ja soovid, ning palvetas meie eest EELK Räpina koguduse õpetaja Urmas Nagel.

Pärast kontserti kostitas Räpina Kammerkoor meid kiriku kõrval olevas pubis maitsvate pirukate, piparkookide ja temaatiliste jookidega.

Koduteel laulsime oma sünnipäevalaps Liale veel tervituseks eelpool mainitud laulu Sauna taga tiigi ääres ja jõudsimegi rõõmsalt tagasi koju – Võrru. Räpinas käis 33 Võru Segakoori Tervis lauljat ja 2 dirigenti.

II osa ehk advendikontsert Võru Kandles

Võru Kandles, mis on ühtlasi segakoori Tervis katuseks, esineti sama kavaga, nagu Räpinas ja enam-vähem sama arvu lauljatega. Külalisi Räpinast oli 20-ne ringis.

Kuulajaid oli Võru linnas ehk pisut vähemgi kui Räpinas, aga publik oli väga soe ja osavõtlik. Hea meel on selle üle, et saalis istus ka Tervise auliige Einar Juppets abikaasaga, endisi koori lauljaid, lauljate pereliikmeid ning koori fänne. Räpina kooris laulis ka Võrust pärit inimesi ja neilgi oli hea meel oma kodulinnas esineda.

Ka Võrus võisime julgelt laulda – Taas talv on tulnud, sest lumekirme oli maas ja miinuskraadid õues. Kandles oli soe ja hubane.

Kõlasid laulud meie oma heliloojalt –  Piret Rips-Laulu loomingust, maailmaklassikast (Irving Berlin, Adolphe Adam, Austria rahvalaul) ja teistelt eesti autoritelt (Villem Kapp, Juhan Aavik, Leo Virkhaus, Matis Metsala, Alo Mattiisen, Rein Rannap, Olev Sau, Sirje Kaasik, Maimu Miido, Kait Tamra – meie armas võrumaalane ja kunagise Tervise dirigendi poeg).

Kontserdi lõpetas ühendkoori suursugune Adami Jõuluöö.

Võru Segakoor Tervis koos Räpina Kammerkooriga Võru Kandles, dirigent Elise Võsu. Foto Erki Sok

Kontserdi korraldustoimkonna nimel andis tervislikud soovid edasi nii publikule kui kassasinejatele – Räpina Kammerkoorile Võru Segakoori Tervis dirigent Tiit Raud ja koori president Ülle Sok:

T – toimekust!
E – energilsust!
R – rõõmsameelsust!
V – värskust!
I – isikupära!
S – soojust!
ehk TERVIST KA TEILE!

Kontserdile järgnes laulurahva tore peoõhtu Kandle väikeses saalis, kus maitsesime Jaagumäe Toidukeskuse maitsvaid jõuluroogi, laulsime dirigent Tiidu eesvedamisel jõulu- ja talvelaulude karaoket ja lõime tantsu.

Kõik lauljad said lauanaabri loosi tahtel ja seega tekkisid huvitavad segalaudkonnad, kus igas lauas oli õnneks nii Räpina kui Tervise lauljaid ja seega said kõik kõigiga hästi tuttavateks. Seda enam, et see oli meie esimene ühiskontsert ja –pidu.

Veevi, Inga, Liina Tervisest korraldasid meeleolukaid tegevusi ja mänge. Käis jõulupäkapikk ja häälerühmiti lunastati väikese lustaka tegevusega pakke välja. Loosipakk pidi olema 2o16 euro väärtuses ega olnud kellelegi ületamatu….

Uute ühiste laulmisteni!

Ülle Sok
Võru Segakoori Tervis president