29. märts 2024

Tunnustused teatrirahvale

Vilde Teatri lavastaja Janno Puusepp ja näitleja Rein Annuk

Vilde teatritrahvale sai jaanuari kuus osaks kaks suurt tunnustust. Eesti Kultuurkapitali aastapreemiate üleandmise galale oli asja ka Vilde teatril.

Kulka aastapreemiate pidulik üleandmine toimus 20. jaanuaril Kohtla-Järve värskelt renoveeritud Kultuurikeskuses.

Glamuurse ürituse korraldas sel aastal Ganuti Gildi Saali meeskond. Saali sisenenuid lõi pahviks juba lavakujundus. Keset lava kõrgus 3.5 tonni põlevkivi ehk siis 3500 kWh elektrienergia ekvivalent. Õhtujuhtide sõnul kulus see ka ürituse läbiviimiseks ära.

Preemiaid andsid üle Kultuurkapitali sihtasutuste juhid ja kultuuriminister Indrek Saar. Preemiasaajate hulgas oli mitmeid tuntuid tartlasi ja tartumaalasi.

Helikunsti valdkonnas sai preemia Alo Põldmäe. Kujutava ja rakenduskunsti valdkonnas Tiiu Talvistu.

Sama valdkonna elutööpreemia pälvis Jaak Kangilaski. Rahvakultuuri valdkonnas ERM-i kollektiiv.

Helikunsti sihtkapitali elutööpreemia Alo Ritsing.

Ja viimane, kuid mitte vähim: rahvakultuuri valdkonnas harrastusteatri aastapreemia Vilde teater – loominguliste otsingute, harrastusteatrite valdkonna elavdamise ja teatrikunsti tulemuslikkuse eest aastal 2016.

Õnne pärjatuile!

21.-22. jaanuar toimus IV MONOMAANIA, seekord Lendteatri omas majas. Ürituse korraldaja nagu ikka Lendteatri looja ja juht Aire Pajur.

Elvas toimus juba neljandat korda monolavastuste festival MONOMAANIA.

Kahe päeva jooksul astus lavale 16 eriilmelist truppi üle kogu Eesti. Sel korral polnud piiranguid ei tüki pikkusele ega lavastuses osalejate arvule, nii et publikul ja žüriil oli võimalik näha väga erinevaid lavastusi ja esitusi, mis kindlasti rikastasid festivali atmosfääri.

Žürii koosseisus Nero Urke, Marko Mäesaar, Siim Angerpikk tegid kaks päeva pingsat tööd, vaadates kõiki lavastusi, andes tagasisidet kõigile osalejaile ja tehes nähtu-kogetu põhjal otsuseid.

Anti välja mitmeid eripreemiaid, parima naismonomaani tiitliga pärjati Tiia Linnard lavastuses “Agitbrigaadi eeskava “Pilv pükstes””.

Parim meesmonomaan Rein Annuk lavastuses “Krappi viimane lint”, Vilde Teater.

Ülevaated toimunust pani kokku Rein Annuk