29. märts 2024

Kunderi selts kuulutas jõulupäeval välja Vaimsuse Auhinna saaja

Peep Pihlak

Juhan Kunderi sünniaastapäeval, 26. detsembril kuulutati Sõmeru keskusehoones välja Vaimsuse Auhinna saaja.

Laureaaditiitliga pärjati Rakvere linna mees – muusik, helilooja, õpetaja ja teatrimees Peep Pihlak, kelle teod järgivad suuresti Juhan Kunderi omaaegseid tegemisi.

Rakvere linnas ei kujutata enam ette ühtegi kohalike muusikute ülesastumist, kus mingis suuremas või väiksemas koosluses ei kohtaks Peep Pihlakut. Rakvere Linnaorkester, Rakvere Saksofonikvartett, Di Santo Duo, Kauri kooli kvartett, Moonaküla Muusikaakadeemia – see pole laugeltki täiuslik nimistu kollektiividest, milles tema poleks tegev.

Peebu südameasi on õpetamine. Rajaotsa muusikakool ja Kauri kool on kohad, kus ta õpetab muusikahuvilisi ja andekaid lapsi. Ta on muusikaõpetajana töötanud ka Rakvere Ametikoolis. Rakvere Moonaküla Muusikaakadeemia on aga tuba Pihlakute majas, kus käivad tihti erinevad bändid harjutamas ja sageli toimetab seal Peep Pihlak koos oma poja Johannesega.

Muusikuna võtab ta endale pidevalt väljakutseid – uued muusikakooslused, lastelaulude kirjutamine, humoorikate heliteoste loomine, kontserdid kõikvõimalikes kohtades, väljapeetud ja heas eesti keeles kirjutatud arvamused sotsiaalmeedias. Ta on olnud aktiivne Rakvere punklaulupidudel, seadnud muusikat kõikidele meestantsupidudele; lisaks on ta mitmekülgne teatrimees, näiteks poleks „Uno Bossa“ temata see, mis on. Sõnumi Lääne-Virumaast ja Eestist on Peep Pihlak viinud erinevatesse riikidesse üle maailma.

Vaimsuse auhinnale esitati kandideerima kaheksa nominenti: Haljala kooli emakeeleõpetaja Külli Heinla, Roela lasteaed-algkooli ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Maret Tralla, Rakvere ametikooli raamatu „Saja-aastane koolimaja Rakveres“ koostaja Merike Kasikov, Kunderi seltsi liige ja rahvavalgustaja Ilme Post, koos tegutsevad Kadrina keskkooli õpetajad Liivi Heinla ja Evelin Tiiter , Uhtna põhikooli õpetaja Urve Udu ja muidugi muusik Peep Pihlak.

Vaimsuse Auhinna statuudi kohaselt määratakse auhind isikule, kes on viimase kolme aasta kestel paistnud silma rahvakultuuritööga, mida väärtustas Juhan Kunder, kes oli ühtlasi õpetaja, loodusloolane, õpikute autor, kirjanik, linnavolikogu liige, ajakirjanik.

Auhinnaga tunnustamise eesmärk on ergutada ja märgata rahvuskultuuri-, kunsti-, haridusinimesi ning seltsitegevuses kaasalööjaid. 2012. aastal pärjati Vaimsuse Auhinnaga ajaloolast ja Kunderi-uurijat Odette Kirssi.

Vaimsuse Auhinna üleandmisele ja nominentide austamisele pühendatud Kunderi seltsi jõulupäev Sõmerul oli pidulik. Meeleolukalt juhtisid seda seltsi liikmed Maia Simkin ja Sirje Rebane, kes tutvustasid külalistele Kunderi seltsi tegevust ning andsid nominentidele koos seltsi juhataja Aive Ottiga üle auhinnad.

Kunderi tekstidele loodud ja jõululaule esitas seltsi laulukollektiiv „Kundela“. Suurepärase peomeeleolu lõid oma hoogsate tantsudega Ulvi naisrühm „Metsalilled“ ja Uhtna „Tantsumaias“.

Pärast kohvi- ja suupistelaua külastamist koguneti taas saali, et elada kaasa Sõmeru näiteringi humoorikale etendusele „Emake lornjetiga“.

Helgi Pajo Juhan Kunderi Seltsist