29. märts 2024

Jõululugu … Väike-Rakke moodi

Selle aasta jõulurõõmu kätte andmas, vasaklult Tõnis Rõigas, Madis Posti, Hille Andresoo, Karl Laan, Lehar Leita Rooland Roikin, Enn Pede, Kaupo Põder. Pildistas Ene Sirel

Foto: Selle aasta jõulurõõmu kätte andmas, vasaklult Tõnis Rõigas, Madis Posti, Hille Andresoo, Karl Laan, Lehar Leita Rooland Roikin, Enn Pede, Kaupo Põder. Pildistas Ene Sirel

Lugu ise toimub ühes väikeses Tartumaa külas nimega  Väike-Rakke ja Rakke Külaseltsi eestvedamisel. Meie jõululugu on  kestnud juba mitu kuud ja on tõsine jõulu ime – kuidas üks kodutu mees saab omale jõuluks kodu.

Projekt kannab pealkirja “Aitame Valeri  jõuluks koju”. 

Uuele koduomanikule jõuluvana tegemas – Valeri Saks ja jõuluvana Ene Sirel. Pildistas Hille Andressoo

Väike-Rakke külas elab üks meesterahvas, kellel pole kodu. Valeri sattus Väike-Rakkesse elama 15 aastat tagasi, kui sõber, kelle majas ta elas, ootamatult suri. Sedasi ta küla peal jõlkus, kuniks kohalik ettevõtja ja aktivist Kaupo Põder otsustas, et sedasi ikka ei saa.

Külarahvaga koos otsustati ehitada Kaupole kuuluva tööstushoone ruumidesse Valerile oma tuba, tema kõige esimene päris oma kodu. Ehitust rahastab suures osas Kaupo ise, kuid kohalikus külapoes on avatud vihik, kuhu saab annetada raha ehitustöödeks. Lisaks külaelanikele on annetusi teinud ka juhuslikult poodi sattunud võhivõõrad. Valla abi me ei kasutanud ja arvamegi, et iga kogukond saab hakkma oma küla hätta sattunutega.

Ehitustöödele on appi tulnud oma küla mehed ja noormehed, kes näpistavad selleks aega oma tööde ja tegemiste kõrvalt.

Vabatahtlikult.

Nii mõnigi meesterahvas on selleks tarbeks pidanud kõrvale panema alkoholihimu ja igapäevase joomise. Oleme arvamusel, et iga kogukond suudab oma külaelenike eest seista ja neid abistada.  Meie paigutasime oma jõulukingituste raha Valeri aitamisse ja meie küla jaoks oligi see suurim jõulupidu, et meie küla mees sai omale kodu.

Teine projekt on meil iga aastane jõulupank Väike-Rakke külas, mis kannab nime “Küla Härrade jõulurõõm”. Sangla poes  seisavad toidukastid, kuhu kogutakse toiduaineid ja esmatarbe kaupu vähekindlustatud peredele. Mis ka jõulude eel laiali jagatakse ja selles loos lööb kaasa kogu küla ning isegi kaugem rahvas.

Aidatakse heameelega ja rahvas teab juba kuhu abi läheb. Jah eks me üritame neid hädasolijaid alkoholist võõrutada sellega, et meil on ka omad tingimused kuidas nad paki saavad ja selle paki saamise pärast ikka pingutatakse ka.

Ühes rütmis tegutsemine ja üksteisest hoolimine on pealtnäha tagasihoidlikule Väike-Rakke külale toonud Tartumaa aasta küla 2016  tiitli.

Tervitustega Rakke külaseltsi nimel 
Hille Andressoo