19. märts 2024

Peterburis on seltsil kiired ajad

Sankt Peterburi Eesti Kultuuriseltsi rahvatansturühm "Neevo"

Suur suvi on kätte jõudnud ja toonud Sankt Peterburi Eesti Kultuuriseltsile kaasa mitmeid põnevaid sündmusi.

Esimeseks avasündmuseks oli Peterburi 313. aasta linnapäevale pühendatud üritus „Rahvuste ball“ 28.05 (linnapäev on ametlikult 27.05), mis oli korraldatud Rahvuste Maja poolt koostöös linnavalitsuse komiteedega.

Linna rahvusseltside isetegevuskollektiivid läksid rongkäigus Ermitaazi juurest Vassili saarele, kus esineti laval, mis oli püstitatud Rostra sammaste juurde Börsi hoone vastu. Meie seltsi esindas folkloorirühm “Neevo” (juhendaja M. Akimova), esitades tantsu Tuljak.

29.05 tantsijad esinesid “Viiburi kultuurimajas” kontserdil “Anna käsi, sõber!”

4.06 esinesid meie tantsijad Prijutinos oblasti soomlastega nende tantsupeol.

Ees ootavad Peterburis aga mitmed teised eestlasi kokku toovad sündmused:
9.-12.06 “1000 eestlast Peterburis” – vt. täpsemalt http://www.peterburg2016.ee
Seltsi poolt osalevad segakoor “Kaja”, tantsurühm “Neevo” ja käsitöömeistrid, kes 11.06 on tegevuses Jaani kirikus – koor ja tantsijad esinevad, pärast on tantsijatelt tantsutund ja rahvarõivaste demonstratsioon, samas toimuvad käsitöö meisterklassid.

25-26.06 on Sestroretskis Dubki pargis jaanipäeva pidu, millest nagu tavaliselt võtavad osa seltside isetegvuskollektiivid ja kus vastavalt rahvaste traditsioonidele tähistatakse jaanipäeva.

Selts jõuab oma suviste tegemistega juunis ka Eestisse, nimelt 18-19.06 osalevad meie tantsijad sel aastal Narvas läbi viidaval 26. Soome-ugri laulu- ja tantsupeol (vt. kava). Esimesel päeval kell 17-21 toimub pidu Narva kindluse õuel, teisel päeval viib rongkäik Raekoja platsilt kindlusesse, kus toimub teine kontsert kell 14-17.
Eelmisel aastal osalesime nende kutsel juubelipeol, mis toimus Rakveres.

Juba vaadatakse ette ka sügisesse – Tallinna Linnavalitsus koostöös Peterburi Linnavalitsusega valmistavad ette 13.-15.10 toimuvat suursündmust “Tallinna päevad Peterburis“, sellele sündmusele on ikka kutsutud ka seltsi rahvast esinema.

Viiu Fjodorova
Sankt Peterburi Eesti Kultuuriseltsi juhatuse esimees