19. märts 2024

Hurda juures enne ja nüüd – ERMi Sõprade Selts käis koristustöödel

21. aprillil käisime ERMi sõpradega Raadi kalmistul rahvaluule- ja keeleteadlase, rahvusliku ärkamisaja ühe juhtfiguuri Jakob Hurda (1839 – 1907) hauda korrastamas. Et muuseumi mõtte algataja kodus ikka kõik kenasti korras oleks, kui muuseum ise sügisel uude kaunisse hoonesse kolib.

Esimese tööna koorisime sambla, puhastasime ja pesime piirded ning postamendi. Kõige rohkem nutikust nõudis eile monumendi puhastamine, sest ühest inimpikkusest jäi samblikuga võitlemisel ilmselgelt väheks. Aga sõprade füüsiline ettevalmistus on teadagi suurepärane ja seega nägi meie askeldamist pilvede vahelt piiluma tulnud päike varsti läikivat monumenti.

Järgmiseks tööks enne, kui toome kohale uue liiva ja taimede tarbeks mulla, on istutusala läbikaevamine. Kõige lõbusam töö on ehk istutamine ise, aga see aeg jõuab kätte alles maikuus.Suur tänu toetuse ja abi eest Tartu linna asutuse Kalmistu juhtajale Enn Veenperele, kultuuriväärtusi taastava OÜ Mandragora restauraatorile Jaak Sarapile ja ajalooliste fotode järgi platsi kujundusele projekti teinud Piret Virkusele (Sinu Aednik OÜ). Ja eriline tänu Virvele, Tiinale, Kerstile ja Enele, keda näete piltidel askeldamas!

Fotod tegid Alar Madisson, Sirje Madisson, Tõnis Lukas ja Tiina Tael.

Sirje Madisson
ERM-i Sõprade Seltsi sekretär