19. märts 2024

Kuhu lähed eesti tants?

24. oktoobril TÜ Raamatukogu fonoteegis kell 19.00 loenguõhtu “Kuhu lähed eesti tants?” Veab Sille Kapper, kes on koreograaf-lavastaja, filosoofiadoktor, tantsuanalüütik ja -uurija ning kes on avaldanud pärimus- ja rahvatantsu teemal teaduskirjutisi Eestis ja välismaal.


„Tantsimine on omamoodi olemise, mõtlemise ja tundmise viis. Heas tantsus on tantsija keha, vaim ja hing nii tasakaalus, et isegi vaataja tunneb sama. Ma mõtlen tantsimisest kui erilisest peeglist, mis näitab meile suuri ja olulisi asju, õpetab tundma oma ja võõraid kultuure, mõistma ja väljendama iseennast. Pärimuslik tantsimine ja rahvatants on minu jaoks pigem erinevad, aga võrdselt põnevad, tähtsad ja väärtuslikud tantsuliigid. Mul on hea meel ja uhke tunne, et Leigarid tegelevad mõlemaga.

Leigarites olen ma olnud üle poole oma elust, esialgu algaja tantsija, enamiku ajast õpetajana. Alates 2014 olen Leigarite kunstiline juht. Pean enda väga oluliseks eeskujuks Leigarite esimest kunstilist juhti, teadlast-praktikut Kristjan Toropit. Enda arvates olen väga palju õppinud ka kauaaegselt kolleegilt Kalev Järvelalt teda erinevates rollides assisteerides. Praegu õpetan tantsimist ja tantsust mõtlemist peale leigarite ka tulevastele koreograafidele Tallinna Ülikoolis.“

Tartu Folgiklubi