28. märts 2024

Eesti asula Krimmis 155!

19. oktoobril 2019 tähistas Krimmi Eesti Selts Syrt-Karaktšori Eesti asula 155. aastapäeva. Üritusel osalesid eestlased Krimmi erinevatest piirkondadest: Simferopolist, Jaltast, Sakist ja  Pervomaiski rajooni Elenovka külast.

Külas elab üle 20 rahvuse, nende seas  eestlased. Kokkutulnuid  tervitasid ülalmainitud krimmieestlaste organisatsiooni nimel Olga Skriptšenko (esinaine) ja Valeri Kurotškin-Froš.

Üritusel oli eriline koht kohalike eestlaste kontserdil,  kus lauldi ka eestikeelseid  laule. Lilled pandi mälestusmärgile, mis on pühendatud küla (1784.a.) asutamisele ja 1914. aastal Krimmis peetud esimesele Eesti laulupeole, mille algatasid 155 aastat tagasi Eesti asunikud.

Peokülalistele kingiti Krimmi eestlase Leonhard Salmani raamat “Syrt-Karaktšori eesti asundus”, mis kirjeldab 1864.  aastal  loodud  asula ajalugu ja Krimmi kolinud eestlaste paiknemist

Üritusi toetas Krimmi Vabariigi rahvussuhete ja küüditatud kodanike riiklik komitee, Krimmi rahvaste sõpruse maja, Pervomaiski rajooni ja Gvardeiskoje küla administratsioon ning mitmed kultuurimajad.

Kogukonna liikmed koos Krimmi Vabariigi ministrite nõukogu esindajaga ning  rajooni- ja külajuhtidega panid lilled 1944. aastal küüditatud külaelanike uue monumendi juurde.

Monumendi loojate hulgas on ka eestlasi: projekti autor Erich Kalling, skulptor Anatoli Lyutov, tema abilised Victor ja Vladimir Papelbu.

Olga Skriptšenko-Salman