28. märts 2024

Siberis tehakse seto käsitööd

Siberis on käimas rahvakunsti aasta. Suvi on parim aeg käsitöö tegemiseks. Haida küla raamatukogu Krasnojarski krais võtab sellest aktiivselt osa. Erilise tähelepanu all on seto vöökirjad ning erinevad punutised.

Juba 2017. aastal korraldati Siberis SETO PITSI PIDU, mis sai mitu tunnustust. Praegugi kogunetakse Haida raamatukogus regulaaselt. Käsitöökursustest osavõtjate hulgas on nii lapsi kui ka täiskasvanuid.

Meistriklassides varasemalt on õpetajateks olnud ka Eestist pärit juhendajad. Praegu valmisatakse Eestist pärit raamatute abil erinevaid pitsmustreid.

Lisaks vöödele õpitakse raamatukogus vanade rätipitside tegemist. Pitsimustrid võetakse raamatust, mille on raamatukogule kinkinud Eestimaa setod.

Üks tore uudis on veel. Noorte setode lauluansambel “Kullerkupp” võtab osa augustis Pihkvas toimuvast Seto festivalist. Ansambel osales nimetatud festivalil viimati 2010 aastal. Allolevas galeriis on Kullerkupu esimene koosseis, mille asutajaks on Ledo Lidia.

Kullerkupu esinemisgraafik on olnud varasematel aastatel väga tihe. Koosseis on üles astunud mitmeid kordi Krasnojarskis, Saksamaal ning ka Pihkva oblastis. Algne seltskond on küll tänaseks suureks kasvanud, kuid neil on järelkasvu. Festivali ajaks saadakse valmis seto kostüümid. Noored loodavad väga pääseda esinema ka Eestisse.