29. märts 2024

Tartus kogunes 200 folkloorihuvilist

30. märtsil toimus Baltica pärimuspeo Tartumaa eelpidu Rotalia majas. Kuulajatele-vaatajatele oli pidu Tartu linna toel tasuta. Etteastete vahele sai puhvetist kehakinnitust, päeval oli võimalik Maatasa noortega laulumänge mängida ning õhtu lõppes simmaniga.

Nagu meie kandis tavaks, vedas eest Tiigi Seltsimaja perenaine rahvakultuuri spetsialist Tiina Konsen. Kohal oli ka kolm eksperti – tegu ju ometi Baltica eelpeoga – kes rühmad üle vaatasid ja usinasti märkmeid kirjutada kribisid. Sõnale lubati targad küll alles päris pärast, siis said vintskemad rühmajuhid kuulata, mis Janika Oras, Juha-Matti Aronen ja Lembe Mare Sihvre ütlevad.

Takkatõukajateks oli peo esimeses osas suur hulk mardi- ja kadritrallidelt tuntud rühmi: Tähelinnud, Jauramid, Taaderandi Tähesõel, Kullakõsõ ja Maatasa. Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsi lasteansambel Kaval Käsi oli samuti täies koosseisus kohal. Siin ongi nüüd meie mälestused ning arvamised.

Pidu algas meeldivalt ebavara: kl 14, ja see on juba niisugune aeg, mil ka kõige suuremad unimütsid tasakesi jalule tõusevad.

Kaval Käsi oli äsja valmis saanud „Hundi loomise loo”, seda siis esitasimegi. Rahvusloom susi elustatud, võisime viimaks ka muid pidulisi rahuliku südamega vaadata. Kõige vahvam oli koolieelikute esinemine. Tore oli just see, et nad lihtsalt tulid, laulsid, mängisid – ega saanud vist arugi, et nende toimetamist jälgib publik.

Etteastete lõpp läks Maatasa juhtimisel sujuvalt üle laulumängudeks – jälle üks väga osav võte. Parem ikka sama soojaga edasi lasta, kui jätta peo sisse paus, mille järel kõik natuke piinlikkust tundes uuesti kogunema ja tegutsema peavad.

 

Meie läksime rahulolevalt ja lõbusalt kella 17 paiku koju, aga pidu teatavasti jätkus sama meeleolukalt. Aitäh tegijaile, rõõm olijaile ning jaksu järgmiseks peoks!

 

Anneli Vilbaste,
Tartu

 

Ajalehes Postimees ilmunud järelkaja ja suurem galerii siit: