29. märts 2024

Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsi tublimad

Mais oli põhjust mitut Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsi tublit tegutsejat esile tõsta. 17. mail toimus TRAKS-i ühe vanema ja tegusama liikme, naiskoor Domina juubelikontsert Elva Kultuurikeskuses. Kaastegev Luunja naiskoor Jõeõed.

Tartu tervishoitöötajate naiskoor asutati 15.märtsil 1949. aastal. Koor oli ühtlasi esimene kollektiiv, kes nö laulis lahti 1950. aastal avatud Tartu Tervishoiutöötajate Maja, kus koor asus proove  tegema. Praeguseks on Tervishoiutöötajate Majast saanud Tiigi seltsimaja ja nasikoorist sai 24.mail 2007 Tartu Naiskoor Domina. Oma 70-aastase ajaloo vältel on koor järjepidevalt tegutsenud ja osalenud kõigil üldlaulupidudel, väiksema tähtseusega laulupidudest rääkimata. Laulureisid on kollektiivi viinud  väljapoole Eesti piiregi – Soome, Lätti, Valgevenesse, Ukrainasse jne. jne.  Ajalugu on olnud põnev ja täis loomingulist tegevuslusti.

Väga hea ülevaate saab koori kodulehelt: www.dominanaiskoor.ee, kus kirjas kogu ajalugu ja tänapäevane tegevus.


Rahvalõõts 2019-l oli esimest korda võimalus lisaks lõõtspillimängijatele pääseda lavale ka muudel pillidel. Janne ja Kristi astusid võistlusesse koosseisus eesti lõõts ja rootsi nyckelharpa. Finaalsaate otsustaval hetkel purunes lõõtsal esimese loo ajal klahv ja lugu jäi esialgu pooleli. Publiku toetusel sai haaratud uus pill ja purjetati võistluse finaalis esikohale. Saate võit on toonud Jannele-Kristile üle-eestilise tuntuse ning fänne kohtavad nad igal pool Eestis. Janne-Kristi on koos mänginud juba 5 aastat ning nende muusikavalik on keskendunud just eesti lõõtsa, viiuli ja kandle repertuaarile. Sekka lauldakse ka laule elust ja armastusest. Duett astus EKSÜ seltside kevadpeol Muugal ja leidis publiku poolt sooja vastuvõtu.

Eesti Pärimusmuusika Keskuselt on võimalik tellida rahvapärimuse alaseid koolitusi (laulud, mängud, pärimustantsud, laulumängud). Koolitajad tulevad vajadusel koha peale. Täpsem info: Janne Suits, tel 5129491.

Rahvalõõtsa finaalsaade

Ellen Napits
TRAKS-i tegevjuht

 

1 thought on “Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsi tublimad

Comments are closed.