29. märts 2024

Sellel korral pannkoogihommikuna

20. oktoobri sügiskarge hommik tõi 24 Eestit armastavat last ja täiskasvanut jälle kokku sooja ja hubasesse Eesti Saatkonda Prahas, kus toimus selle sügise teine Tšehhi-Eesti (ČEK-TEK) klubi vabatahtlikkuse alusel korraldatav EESTITUBA.

Peamisteks tegevusteks oli nagu ikka lastele eesti keele õpetamine kahe imelise õpetaja Ene ja Pireti eestvedamisel. Teemaks tunnis olid puud, loodus ja herbaarium. Tunni lõpus aga lennutati paberist igaühe enda tehtud sügisesse sobivaid lõbusaid langevaid vurre, mis tõid tuppa palju elevust.

Lisaks harjutasid lapsed samuti lühinäidendit “Lammas Mää saab teada, kes ta on.” raamatust “Väärtuskasvatuse abivahendina koolidele” Iivi juhendamisel. Lapsed said kõik endale rollid ja näidend tuleb ettekandmisele jõulupeol detsembrikuus.

Eriliselt tore oli sel korral ka asjaolu, et kohtumine korraldati pannkoogihommikuna, mil usinad Karmen, Martin ja Kairit juba enne kohtumise algust köögis kahte erinevat tainast (üks tatrajahu ja teine kohupiimaga) kokku segasid. Igaüks sai enne kohtumist anda märku enda pannkoogisöömise traditsioonidest ja perekondlikest kommetest, mida ka kohapeal teistega veel jagati. Tore oli tõdeda, et pannkoogid (tihtipeale just pühapäeva hommikuti) on üsna paljudes peredes elavalt hoitav traditsioon, millega seoses on samas kõikidel nii vanavanematelt kui ka iseenda loodult väga erinevaid maitsemälestusi ja välja kujunenud eelistusi. Neid ideid oli tore jagada ja iseenda jaoks üles noppida.

EESTI TUBAde eesmärk on tuua regulaarselt kuus korra kokku kõik Prahas elavad eestlased, Eesti kodanikud, estofiilid või lihtsalt Eesti kultuuri sõbrad, et mõnusalt suhelda ning jagada seda, mida meil soov jagada on. Eesti tuba pakub tegevusi ja jagamisvõimalust nii lastele kui ka täiskasvanutele.

Sel sügisel toimuvad Eesti toad veel 17. novembril ja 3. detsembril jõulupeona koostöös Eesti Saatkonnaga Prahas.

Pani kirja Karmen Ong,
Praha