29. märts 2024

Tallinnas valmistati Peterburi meistri käe all käsitöönukke

23. ning 24. aprilli õhtul tutvustas Peterburi meister Tatyana Sigacheva Tallinnas Venemaa erinevate piirkondade nukkude traditsioonilisi valmistamise tehnikaid ja lugusid. Tatjana juhendamisel valmistatati tekstiilist, ilma õmblusteta Novgorodi mängunukk.

Tallinnas oli kahel päeval võimalik õppida nukke valmistama. Meister Tatjana oli kaasa toonud umbes 50 nukku, mis ta ise on valmistanud Peterburis asuvate näidiste järgi.

Traditsioonilistel nukkudel on läbi sajandite olnud palju ülesandeid. Mängunukkudega mängides õppisid lapsed eluks vajalike oskusi. Lisaks neile oli igas peres ka amulettnukud kaitseks kurjade jõudude vastu.

Ka tänapäeval on sobilik kinkida lähedastele heade mõtete ja õigete töövõtetega valmistatud nukk või riputada see näiteks lapse hälli kohale. Kindlasti annavad meisterdaja head mõtted kingisaajale elus tuge ja õnne.

Esimesel õppepäeval vaatasid meistriklassi osalised näitust ja meisterdasid pabernukke. Teisel päeval rääkis Tatjana näitusele kaasa toodud nukkude sünnilugusid, tutvustas nukuvalmistamise materjale ja tehnikaid.

Osalenutele oli toimuv väga huvitav ja praktiline. Lõpuks valmistati ühiselt üks Novgorodi mängunukk.

Kõik meistriklassis osalenud läksid koju hea tuju ja endavalmistatud nukuga.

 

Tatjana Sigacheva,
Peterburg – Tallinn