28. märts 2024

Eestlased tõid Grodno rahvuskultuuride festivalilt kahes kategoorias ära võidukarika

1-3. juunil toimus Valgevenes Grodno linnas XII rahvuskultuuride festival. 2500 osalejat esindasid 21 esinemisplatsil 37 rahvuskultuuri . Kõik festivali osavõtjad elavad Valgevenes, kuid esindavad oma rahvusseltse.

Grodno festival toimub iga kahe aasta tagant. Sellel aastal oli pealtvaatajaid üle 200 000. Festivalist võttis osa ka Valgevene Eesti Selts Pääsuke, mille juurde kuuluv etniliste eestlaste pereansambel Vaaks tuli instrumentaalansamblite ülevaatusel võitjaks lausa kahes kategoorias: instrumentaalžanris ja instrumentaal-vokaalžanris. Vaaks esitas „Kaera-Jaani“, „Ma tahaksin kodus olla“, „Piimapolka“, „Piibulugu“ ja teisi palu. Ansambel Vaaks on laureaadi tiitli toonud ära ka eelmistelt Grodno festivalidelt.

Vaaks esines terve päev festivali väikesel laval vaheldumisi leedu ja läti muusikutega. Suurel laval osaleti konkursil ja veelkord saadi etteasteks võimalus võitjate autasustamisel.

21. juulil on Valgevenes tulemas EV100 auks korraldatav Eesti Päev Minskis. Ettevõtmise taga seisavad: Minski linna täitevkomitee, EV Suursaatkond Valgevenes, vabariiklik kultuuriseltside keskus, Eesti Selts Pääsuke, Wenderloo Veod OÜ ja  Pärnu kontserdimaja. Minskisse on Eestist sõitmas hinnanguliselt 250 esinejat sh, Kihnu Virve, puhkpilliorkester Sakson ja teised.

Pereansambli juht Vladimir Vaaks on Mogiljovi oblasti Kličaŭ (Klitševski) rajooni kultuuriosakonna juhataja. Kõik Vaaksu liikmed on seotud pillimängu õpetamisega Orehhovo alevi laste kunsti- ja muusikakoolis. Tegemist on professionaalsete muusikutega.

Ülevaate festivalist saatis Vladimir Anufriev, Eesti Selts Pääsuke aseesimees

Pereansamblit Vaaks on võimalik kuulata ka Eestis, augustis, 04.08 ERMi välialal toimuval EKSÜ festival “Sajaga seltsis”.