29. märts 2024

„Eesti 100“ raames tegid eestlased Sverresborgi muuseumis Tondheimis ajalugu

Kui Norra rahvas tähistab iseseisvuspäeva 17. mail, serveeritakse jäätist ja viinereid, laste rongkäik möödub kuningapalee rõdu alt kunigale lehvitades ja päev annab ühe vähestest põhjustest selga panna oma rahvarõivad. Kui aga eestlased oma riigi sünnipäeva tähistavad, on see ikka laulu ja tantsuga. Seda enam, et sel aastal on meie kodumaal selline suur ja ümmargune tähtpäev.Norras tegutsevad rahvatantsurühmad Trondheimi Trollid ja Viikingid ühendasid jõud ning korraldasid peo Trondheimi ajaloolises Sverresborgi vabaõhumuuseumis. Lisaks neile kahele rühmale tulid külla veel Keila segakoor ja Soomes Turus tegutsev tantsurühm Nopsajalad. Üle 60 esinejaga pidulik kontsert „Fjordides kajab – Eesti 100“ viis vaataja retkele  eesti folkloori radadele.  Esinemine  lõppes traditsioonilise  „Tuljakuga“.

Muusikud Martin Müller, Anni Rikker ja Asso Int ning käsitöömeister Meelis Kihulane  andsid suure panuse kontserdi kordaminekuks. Meelis ôpetas lastele vitstest punumist ja rääkis meeste käsitöö huvitavamatest aspektidest. Muusikud muutsid meie etendusepäeva ja eestlastele kombekohase simmani lõõtspillidel ja torupillil unustamatuks.

Vaatamata hilinenud lendudele ja kaduma läinud pagasile möödus esinejate ühine nädalavahetus rõõmsas tujus ning tantsijatel jagus jaksu veel pühapäeval ühises tunnis osaleda, mille tulemusena filmiti „Eesti tantsib“ raames video.

Peo kõige väiksemad osalejad Trondheimi Eesti koolist esitlesid oma oskusi, mis aasta jooksul omandatud. Kontserdile lisasid pidulikkust avakõned Eesti suursaadikult Norras Janne Jõesaar-Ruusalult  ja Eesti aukonsulilt  Trondheimis  Trond B. Brekkelt.

Peo korraldajad on eriti tänulikud kõigile partneritele, kes üritusele õla alla panid ning loomulikult Raido Bergsteinile, kes oli lavastuse kunstiline juht ja Viikingite juhendaja. Kontserdil oli jutustaja rollis alati võluv ja naeratav Maria Djomina Viikingitest, kes andis suure panuse ka  asjaajamisel. Kontserdi idee autor, lavastaja ja peakorraldaja Kadri-Liis Wist, kes on Trollide eestvedaja, võib nüüd rahulikult hingata, et Norra esimene tantsupidu edukalt korda läks. Kuid mitte kauaks – Trollid ja peo teine korraldaja Viikingid valmistuvad usinalt juba eelseisvaks üldtantsupeoks.

Ester Ermel, üks kontserdi külastajatest, kirjutas Facebookis peo lôppedes: “Eestlased tegid Sverresborgi muuseumis ajalugu. Ma usun, et väljendusin õigesti. Nii hästi läbimõeldud ja korraldatud rahvapidu eesti rahvalaulude, -tantsude ja lõõtspillilugudega ning eesti käsitööga pole kindlasti Trondheimis varem korraldatud! Rahvariides eestlasi, esinejaid, oli kokku tulnud mitmest ilmakaarest!

Kadri-Liis koos abiliste ja toetajatega, oli kokku kutsunud eestlased ja Norra sõbrad Sverresborgi muuseumi Trondheimis 25. augustiks 2018, et maha pidada üks korralik folklooripidu Eesti 100-nda aastapäeva tähistamiseks.

Kõik esinejad ja paljud korraldajad olid eesti rahavariietes. Milline kodune tunne oli! Publikuks oli nii norrakaid kui eestlasi. Tundus, et norrakaid oli isegi rohkem. Nemad said kindlasti huvitava elamuse. Meie rahvariided, laulud, tantsud ja pillilood on ju ilusad ka välisilmale näidata!”

Maria Djomina, Kadri-Liis Wist

1 thought on “„Eesti 100“ raames tegid eestlased Sverresborgi muuseumis Tondheimis ajalugu

Comments are closed.