18. apr. 2024

Pärnu Lauluselts Leelo pidas juubelit!

1962. aastal oli Pärnus aeg küps uue naiskoori sünniks. Leelo tuli tolleaegses Pärnu Kaubandusvalitsuse ametiühingu klubis ilmale jaanuaris. Koori „ämmaemandaks“ oli ergas sädeinimene Tamara Orav-Busch.

Leelo esimestest sammudest võis välja lugeda, et sündinud on rõõmus, tegus ja elujõuline selts. Tänaseks on meie ridades ligi poolsada naist nii Pärnu linnast kui ka Pärnumaalt.

 
Leelo kontsert 2016. a detsembris Pärnu Agape kirikus,
dirigendid Hilja Vainula (esireas vasakul) ja Tiia Tamm (esireas paremal).
Foto: Anne Isakar

Naiskoori esimeseks dirigendiks oli Alice Agard. Juhendajaid on 55 aasta jooksul olnud mitu. Pikemalt on ennast meie kooriga sidunud Hedda Tamkõrv ja Siina Pau. Leelo praegused dirigendid Hilja Vainula ja Tiia Tamm on seisnud meie koori ees juba üle veerandsaja aasta. Nende oskuslik tegutsemine kindlustab selle, et iga kooriproov on laetud hea energia, mõnusa ja heatahtliku õhkkonna, arendava ja tulemusliku õpetamisega. Tänu dirigentide tööle on võistulaulmistel ja festivalidel Leelo kõla tunnistatud nooruslikuks, mahedaks ja ühtseks. Aeg on tõestanud meie suurepärast vastastikust sobivust.

Nüüdseks 55aastane Leelo võib uhkustada sellega, et ühtegi üldlaulupidu ei ole vahele jäänud. Lisaks on lauldud popkoori- ja punklaulupidudel, EÜE laulupeol, Eesti Naislauluseltsi ettevõtmistel, Pärnu koorifestivalidel, Vaba Rahva Laulul. Arvukad kontserdireisid on meid viinud väliseestlaste radadele Venemaal, Soomes, Ungaris ja Rootsis.

Viimase aja kõige eredamad elamused on olnud kontserdireis Walesi 2015. aastal ja osavõtt rahvusvahelisest koorifestivalist Music and Sea Kreekas 2016. aastal. Sealselt Paralia koorikonkursilt naasime kolmanda kohaga.

Eesti saarte projekt viis meid laulma ja lustima erinevatele saartele Saaremaast Naissaareni. Publikumenu on saatnud meie operetiprojekte, mis on sündinud koostöös Peeter Kaljumäe ja Haaslava meeskooriga.

Leelokaid ei seo üksnes ühine musitseerimine. Oma energia ja tegutsemisega oleme toetanud Teeme Ära! talguid, metsaistutuskampaaniat, Teate Tantsu, Jääfestivali.

Miks me laulame?
Et koorilaulu traditsioonid püsiks elus. Et uued ettevõtmised võiksid saada traditsioonideks. Jääme kestma, sest laul tahab laulmist, seltsielu elamist, rutiin maharaputamist ja hing vajab hõiskamist!

Juubelikontsert 22. aprillil 2017 Pärnu Ühisgümnaasiumi aulas,
dirigendid Hilja Vainula (vasakult kaheksas) ja tema kõrval Tiia Tamm.
Foto: Kristhel Vaht

Ülle Laursoo
Pärnu Lauluselts Leelo