28. märts 2024

Valgevenes toimusid eesti kultuuri päevad

19.– 21. juulil toimusid Valgevenes eesti kultuuri päevad, millega tähistati ühtlasi Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva. Kokku võttis festivalist osa ligikaudu 300 osalejat Eestist.

Kultuuripäevad algasid 19. juulil Viciebskis (Vitebskis)  Kihnu Virve pereansambli ja kultuuriselts Kirmas ülesastumisega. Saal oli puupüsti täis.

Lisaks avati Minskis Valgevene Ajaloo Muuseumis Andres Adamsoni fotonäitus “Pärnu 100 kodukonda“. Näituse avamisel võttis sõna Valgevene Kunstnike Liidu esimees Rõgor Sitnitsa, kes pidas kõne valgevene keeles. Esimees toonitas, et eestlased ja valgevenelased on omavahel alati hästi läbi saanud ja tundnud huvi üksteise kultuuri vastu. Fotonäitus on avatud kuu aega.

20. juuli õhtul andis Minskis Gorki pargis kontserdi Mihkel Lüdigi nimeline meeskoor Pärnust.

21. juulil toimus Minski raekoja platsil viietunnine eesti kultuuriprogramm. Avatud olid käsitöötoodete müük, õpituba ja mitu toidupaviljoni.

Peo lõi lahti puhkpilliorkester Kalev, neile järgnes tantsuansambel Lee. Mehise etteaste tegi Mihkel Lüdigi nimeline meeskoor. Kaks korda oli lava rahvakultuuriseltsi Kirmas käes.

Kihnu Virve pereansambel kujunes vaieldamatuks publiku lemmikuks. Vanameister laulis kaks laulu  ka üksinda ja ühe neist üldse ilma saateta. Publik kuulas Virvet  hinge kinni pidades ja aplaus oli  tugev  ning siiras.

Eesti päeva Minskis lõpetas puhkpilliorkester Saxon,  solistideks Kelli Uustani ja Peeter Kaljumäe.

Peo viimaseks lauluks oli Arne Oidi “Unustuse jõel”. Raekoja platsil tekkis eesti laulupidudele omane pühalik tunne.

Väga raske oli lõpetada ja rahvas ei tahtnud laiali minna.

Pidu läks minskilastele hinge. Pärast peo lõppu tuldi isiklikult korraldajaid tänama ja taheti kinnitust, et selline rahvapidu ei jää Minskis viimaseks.

Peo korraldasid Valgevene Eesti Selts Pääsuke, Valgevene Kultuuriministeerium ja Eesti Saatkond Minskis.

Kultuuripäevadest võttis osa ja pildid tegi Liina Miks,

Järelkajad Valgevene meedias üritusele siit, ja siit, ja siit ja siit ja siit 

ja siitki: 

Videoklipp: Kihnu Virve tervitus valgevenelastele