28. märts 2024

EV 100. sünnipäeva aastal ja V Mulgi peo ajal 26. mail tõi Mulkide Selts Mulgimaa südamesse kaks näitust ja istutas tammemõtsa.

EV 100. sünnipäeva aastal  ja V Mulgi peo ajal 26. mail tõi Mulkide Selts Mulgimaa südamesse  kaks näitust ja rajas Mulgimaad ja Mulgimaalt pärit kultuuri- ning riigitegelasi tutvustava objekti.

26. mail kell 11  avati Mulgi vallas Leeli külas Kaasiku 0,9 ha suurusel maaüksusel mulke seltsi tammemõts.  Mulgist maaomanik, seltsi liige Eino-Jüri Laarmann andis  ala notariaalse asjaõiguslepinguga Mulkide Seltsi kasutusse  sihtotstarbeliselt tammemõtsa rajamiseks.

Mulgimaalt on pärit arvukalt eesti riigimehi ja kultuuriinimesi ning Mulgimaa  traditsioonide hoidjaid, kelle mälestus on jäädvustamist väärt. Riigimeeste ja kultuuritegelaste mälestuseks istutati  puud järgmistele riigimeestele ja eesti kultuuri hoidjatele: Ants Piip, Friedrich Karl Akel, Jaan  Poska, Jaan Soots, Ado  Birk, Hendrik  Adamson, August  Kitzberg, Jaan Simm, Ülo Ruubel, Kaupo Ilmet, Lembit Eelmäe, Asta Jaaksoo, Silvi  Väljal, Erna-Elise  Neimann, Eduard  Vääri,  Enno Kross ja Johannes  Vihm;  üks tammepuu Toronto Mulkide Seltsile, Mulgimaa Uhkustele ja üks puu  mulkide  vanematele – kokku 21 nimelist puud austusavaldusena. Ühingu liikmed istutasid ühingu liikmete ja organisatsiooni puud.

Iga nime juurde pandi  tahvel ja informatsioon  isiku kohta.  Kokku istutati tammemõtsa 100  tammepuud. Parki sisenemisele paigaldati infotahvel Mulgimaa  ning tammemõtsa  kohta.  Tammemõtsast  saab üks Mulgimaad ja kultuuri- ning riigitegelasi tutvustav objekt.

Näitustest:

Näitus „Silvi Väljali elu ja looming“ annab külastajale võimaluse tutvuda Halliste kihelkonnast pärit tuntud kunstniku-raamatuillustraatori Silvi Väljali loominguga, tema illustreeritud raamatutega. Välja on pandud ka Mulkide Seltsi lipp, mille Väljal kujundas, ja tema üks viimaseid töid  –  Mulkide Seltsi kaelarätik. Näitus on avatud 26.08-15.06.2018 Abja Päevakeskuses.

Näitus  „Kotkajärve  Metsaülikool – 50 aastat noor“ on  valmistatud Torontos ning kirjeldab 50- aastast  perioodi, kuidas  kõige suurem väliseestlaste kogukond  hoidis Torontos eesti keelt ja kultuuri, kandes seda edasi  põlvest põlve. Näitus on avatud 26.08-15.06.2018 Abja Noortekeskuses.

Mulkide Selts on hoolimata suhteliselt eakast koosseisust tegus ja toimekas.

Ene Saar

Mulkide Seltsi vanem

 

1 thought on “EV 100. sünnipäeva aastal ja V Mulgi peo ajal 26. mail tõi Mulkide Selts Mulgimaa südamesse kaks näitust ja istutas tammemõtsa.

Comments are closed.