19. märts 2024

Soome-Ugri rahvad Raisio näitusel

Eesti Rahva Muuseumi rändnäitus tutvustab soome-ugri ja samojeedi rahvaid, keda seob omavahel keelesugulus. Näitus on praegu Raisio (Soome) linnaraamatukogu Fuajee-galeriis (03.06.-30.06.2019).9.07.-22.08. saab näitusega tutvuda Eesti aukonsulaadis Turus, Varsinais-Suomen Viro-keskus ry Viron kunniakonsulin toimisto Turussa Vanha Suurtori 3, 20500 Turku

Näituse kohta lisainfo ERMi kodulehel:
https://www.erm.ee/et/content/soome-ugri-ja-samojeedi-rahvad
Suur tänu Eesti keskuse tegevjuhile Kirsi Äyräsele!

Stendinäitus koosneb lühikestest ülevaatlikest tekstidest iga uurali rahva kohta eraldi ning erinevatel aegadel tehtud fotodest. Valdav osa näitusepilte on pärit ERMi fotokogust ning tehtud ERMi teadurite ja fotograafite poolt; üksikuid vanemaid fotosid on saadud vahetusena Soomest, Venemaalt, Ungarist ja mujalt ning osa soomeugrilaste tänapäeva kajastavaid pilte on pärit Eesti noorema põlvkonna uurijate erakogudest. Meeleolukate piltide keskmes on soomeugrilased oma igapäevastes tegevustes neid ümbritsevas keskkonnas.

Näituse eesmärk on näidata, et soome-ugri ja samojeedi rahvad on põlisrahvad ning põlistel kommetel on nende kaasaegsel arengul ja selle kulgemise omapäral oma kindel koht. Tegemist on osaga maailma kultuurilisest mitmekesisusest, mille vastu Eesti Rahva Muuseum on tundnud huvi alates oma loomisest ning mis on meile emotsionaalselt kõige lähemal.

Näituse juurde kuulub ERMi ja Regio koostööna valminud soome-ugri ja samojeedi rahvaste asualade kaart ühes uusima infoga nende rahvaste arvukusest.

Näituse on koostanud Svetlana Karm, Indrek Jääts ja Laur Vallikivi ning kujundanud Jane Liiv.

Korraldajad: ERM, ERMi Sõprade Selts, Raisio linn ja Turu Eesti keskus (Varsinais-Suomen Viro-keskus Ry)