29. märts 2024

ERMi Sõprade Seltsi esinduses saab näha pärandist inspireeritud ehtekunsti

Rahvusülikooli 100. aastapäeva puhul on ERMi Sõprade Seltsi esinduses avatud ehtekunstniku, graafiku, ERMi Sõprade Seltsi auliikme ja TÜ vabade kunstide professori Kärt Summataveti näitus. ”Loome-laual” esitab kunstnik oma eksperimentaalset loomingulist teekonda: sinna hakkab järjest ilmuma uusi ideid ja ehtekomplekte, mis valmivad vabade kunstide professuuri ajal – ühe aasta jooksul.

Rahvusülikooli juubeli auks valminud esimene ”Loome-laud” esitleb peensepistatud hõbeehteid, mis meenutavad vitssõlge, kuid samas kujutavad maailma nelja algelementi keerlemas-pöörlemas nagu kaitsev ürgvägi või kaitsering. „Idee keerutada sümboolselt kokku 3, 4 või 5 algelementi (tuli, vesi, õhk, maa, vaimsus), ühendada nad ringiks ja luua arhailise tunnetusega tähenduslik ehe, toetub nii arheoloogiale, folkloorile, rahvameditsiinile kui ka lapsepõlves kuuldud imelistele ussikuninga muinasjuttudele. Siksak kaitseb, annab tarkuse ja tervise ning hoiab eemale ohud ja ahvatlused. Madu peetakse pühaks paljudes kultuurides ning kujutatakse nii arhailises sümboolikas kui ka maailma tippkunsti pärandis. Ussi kujutis on seotud kaasaegse filosoofia meditsiini, kaubanduse, loodus- ja õigusteaduse alustega,“ tutvustas näitust selle autor Kärt Summatavet.

Vabade kunstide professori ametikoht on loodud humanitaarteaduste ja kunstide valdkonnas Tartu Ülikooli liikmeskonna vaimsuse ja loovuse mitmekülgseks arendamiseks. Professoriks kutsutakse igal aastal üks silmapaistev Eesti loovisik, kelle tegevus on seotud Tartu Ülikooli traditsiooniliste tegevusvaldkondadega.

Lisainfo ERMi kodulehel:https://www.erm.ee/et/news/parandist-inspireeritud-ehtekunst

Fotod ja tekst: Sirje Madisson

1 thought on “ERMi Sõprade Seltsi esinduses saab näha pärandist inspireeritud ehtekunsti

Comments are closed.