28. märts 2024

ERMi rändnäitus on Jyväskylä linnaraamatukogus avatud 25. jaanuarist

Eesti Rahva Muusemi rändnäitus Finno-Ugric and Samoyed Peoples avati 25. jaanuaril kell 16.30 Jyväskylä linnaraamatukogus (Vapaudenkatu 39-41). Näitust, mida on Soomes varem eksponeeritud Helsingi ülikoolis, Kotkas Kajaanis, Sotkamos, Kuhmos ja Mikkelis, tutvustab selle üks koostajatest ERMi teadur Svetlana Karm.

Näitus tutvustab soome-ugri ja samojeedi rahvaid, keda seob omavahel keelesugulus. Stendinäitus koosneb lühikestest ülevaatlikest tekstidest iga uurali rahva kohta eraldi ning erinevatel aegadel tehtud fotodest. Valdav osa näitusepilte on pärit ERMi fotokogust ning tehtud ERMi teadurite ja fotograafite poolt; üksikuid vanemaid fotosid on saadud vahetusena Soomest, Venemaalt, Ungarist ja mujalt ning osa soomeugrilaste tänapäeva kajastavaid pilte on pärit Eesti noorema põlvkonna uurijate erakogudest. Meeleolukate piltide keskmes on soomeugrilased oma igapäevastes tegevustes neid ümbritsevas keskkonnas. Näituse eesmärk on näidata, et soome-ugri ja samojeedi rahvad on põlisrahvad ning põlistel kommetel on nende kaasaegsel arengul ja selle kulgemise omapäral oma kindel koht. 

Näitust ja muuseumi püsinäitusi tutvustas teadur Svetlana Karm, tõlkida aitas Vesa Jarva Jyväskylä ülikoolist ja raamatukogu poolt tervitas külalisi Ursula Pilkkakangas. ERMi tutvustavaid trükiseid jäi jagamiseks näitusekülastajatele, kingituseks külalislahkele raamatukogule ja ülikoolile.

Fotod tegid Sirje Madisson ja Svetlana Karm.