28. märts 2024

Veebruari kuukiri nr 45

Ilmunud on veebruari kuukiri. Kogu kuukiri on allalaetav siit: Kuukiri 2020 veebruari kuukiri nr 45

EKSÜst üldisemalt

Konkurss seltsisõbraliku ajakirjaniku leidmiseks

Kutsume seltsitegelasi üles esitama kandidaate tiitlile seltsisõbralik sulesepp! Aidake tunnustada ja tähele panna ajakirjanikke, kes teie tegemistele kaasa elavad ja seda heal meelel sageli olematu tasu eest kajastada võtavad. Ettepanekud palume saata 25. veebruariks 2020

 

EKSÜl on uus liikmesselts

EKSÜga on liitunud uus tegija  – eelmisel aastal asutatud MTÜ Soome Eesti Noored. Nagu tavaks, anname me uuele tulijale võimaluse ennast tutvustada. Soome Eesti Noored esindajana ootan meeldivat ja sisukat koostööd Eesti Kultuuriseltside Ühendusega.

 

 

EKSÜ kohtus Virumaa seltsidega

23. jaanuaril said Rakveres Juhan Kunderi Seltsi ruumides kokku EKSÜ meeskond ja Virumaa liikmesseltsid. Kohtumine algas Rakveres juunis toimuvate kultuuripäevade tutvustamisega.

 

 

 


Täiendust sai meie videokogu

Suurpõgenemise 75. aastapäeva teabeseminar Okupatsioonide ja vabaduse muuseumis Vabamu. Sarja 4. film

Suurpõgenemise ürituste sarja raames arutasid 20.sept 2019. a. Okupatsioonide ja vabaduse muuseumis Vabamu suurpõgenemisest Ülle Ederma (USA), Maie Barrow (Austraalia) ja ajakirjanik Enn Hallik (Eesti). Vestlust juhtis kirjanik Imbi Paju. Põlva harrastusteater esitas Sirje Vill juhendamisel Merle Karusoo näidendi “Sügis 1944”.

 

Suurpõgenemise 75.aastapäevast räägib Iivi Zajedova. 5 film

Suurpõgenemise 75. aastapäeva üritustesari toimus 18-22 septembril 2019 aastal. Üritustesarja video lühifilmis teeb toimunust ülevaate ÜEKN aseesimees Iivi Zajedova.

 

 

 

Video Rakke Valla Hariduse Seltsi muuseumist

Muuseumi juhataja Antti Ilomets tutvustab Rakke Valla Hariduse Seltsi eksponaate. Video on Kristjan Variksoo loovtöö aastast 2014.a.

 


Täiendust sai meie e-raamatukogu

Karjala (Venemaa) eestlaste ajaloost

Avaldame 2019. detsembris rahvusvahelises teadusajakirjas  Mолодой ученый  ilmunud teadusliku uurimisartikli Karjala Vabariigi eestlastest. Artikli autor on Sergei Tambi, Moskva Riikliku Rahvusvaheliste Suhete Instituudi teadusmagister.

 

Artikkel Arhangelski eestlastest

Teadlane Sergei Tambi on koostanud teadusajakirjale “Noor Teadlane” ajaloolise ja etnograafilise uurimuse “Eestlased Arhangelskis ja selle lähiümbruses”. Oma ajaloolises ja etnograafilises uurimuses räägib autor Arhangelski ja selle lähiümbruse eesti kogukonnast, selle kultuurilisest, usulisest ja majanduslikust tegevusest.

 

 


Meie seltside tegemised

Eesti ehtekunstniku edu Soomes

Mikkeli Eesti Keskuse juhatuse esimehe ja harrastusehtekunstniku Gynter Peedu valmistatud ehete komplekt ”Merihelmi” valiti välja ReMold the future ehete konkursil näitusele Helsingi keskraamatukogusse Oodi. Teema on aktuaalne ja käsitleb maailmas ressursside hoidmist ja taaskasutamist. Gynteri “Merihelmi” valmistamiseks on kasutatud 14 karaadilist kulda, magevee pärleid, merekarpe.

 

 

Jaanuris peab Jakob Hurda Selts alati oma nimikangelase mälestuspäeva

12. jaanuaril süüdati  küünlad  suurmehe ausamba jalamil Põlvas Mäe tänaval  ja tema vanemate haudadel Põlva kalmistul. Meenutusminutid ausamba juures tõstsid veel kord esile Jakob Hurda tähtsuse meie kultuuriloos (kõneles Sirje Vill).

 

Kultuuriline jaanuar Peterburis

Seto perenaised pakkusid tulijatele rahvustoitu ja näitasid oma käsitöö esemeid. Kohtumine lõppes ühistantsimise ning lauluga. Peterburi Eesti Kultuuriselts soovib Anastassia Tserjaevile pikaaegset loomingulist edu!

 

 

 

Suur suur tänu Piretile põneva Folgiklubi õhtu eest!

23. jaanuari Tartu Folgiklubis, kus külaliseks oli võluv jutuvestja ja koolitaja Piret Päär, tekkis huvitav vestlusring muinasjuttude lugemise ja jutustamise, aga ka eri põlvkondade omavahelise suulise suhtlemise teemal.

 

Prahas lauldi eesti keeles

19. jaanuaril  toimus Prahas 2020. aasta esimene EESTI TUBA. Teemaks oli laulumängud. Nooremad said Eesti toas ÕPPIDA EESTI KEELT ning suuremad olla kaasatud EESTI KULTUURI JAGAMISES. Selle aasta esimesel kokkusaamisel oli väikelastele keeletund.

 

Haapsalu tõi kokku 17 harrastusteatrit 17 lavastusega

LAVASTAJAPREEMIA
JANNO PUUSEPP lavastused “Leivi”, “Ma ja Sa”, “Sviit sünnipäevaks” ja “Ilu otsides”

NÄITLEJAPREEMIA
ROLAND NOVOSELTSEV lavastuses „Sviit sünnipäevaks“ Vilde Teater

Meie ja maailm

18. jaanuaril toimus Vanemuise Seltsi ja Valter Haameri eestvedamisel Tartus kohtumine akadeemik Jaan Einastoga teemal ,,Meie ja maailm“. Hr. Jaan Einasto rääkis Tõravere observatooriumi kohavalikust ja asutamisloost. Oma juttu illustreeris ta erakogust pärit fotodega.

Vanemuislased meenutasid jaanuaris sündinud kultuuritegelasi

Jaanuaris oli ümmargune sünniaastapäev neljal Eestiga seotud kultuuritegelasel. Luuletaja ja tõlkija Gustav Wulff-Õis (1. jaanuaril  möödus 155 aastat sünnist) laulis seminaris õppides lauluseltsi Wanemuine meeskooris.

Võrokeeline jututarõ

Vahtsõaastakuu perämädsel neläpääväl (30.01.20) oll` jälki võrokeeline jututarõ Kadrioro raamadukogon. Tubli nuur võrokõnõ (TVS-i liigõ) Orioni Jana, kiä sääl tüütäs, om käümä saanu üle neläpääviti üte ummamuudu keelekohvigu.

 

Sõrve – see olemegi meie!

5.-12. jaanuaril 2020 toimus 68. Sõrve suvelaager, mis leidis aset Point Wolstoncroft spordi- ja puhkekeskuses Austraalias. Eesti juurte või tutvustega lapsed, noored, täiskasvanud, lapsevanemad ja vanavanemad veetsid toreda nädala koos.

 

Keeleaasta lõppes, keeleõpe mitte

Omskis jätkati ka uue aasta alguses varasemalt populaarseks saanud eesti keele õppimist ja eesti keele huviliste kogunemist. 12. jaanuaril koguneti taas. Korraldajad on otsustanud sellel aastal korraldada igas kalendrikuus vähemalt üks keeleõppe-kokkusaamine, aga plaanimisel ka muid keeleteemalisi üritusi.

 

 

 

 

Sevastoopolis toimus eestlaste ajaloo tutvustus

Sevastoopoli linna rahvuslik- kultuurilises keskuses toimus 26. jaanuaril värskelt ilmunud ajakirja “Эстонцы Севастополя” esitlus. Ajakirjas antakse ülevaade eestlaste ajaloost, biograafiast kuid ka fotod Sevastoopoli Seltsi poolt korraldatud erinevatest üritustest aja jooksul.

 


Tulekul koolitused

Kuidas koduleht ja Facebook enda kasuks tööle saada?

Mitmed meie liikmesseltsid on avaldanud soovi, et vaja oleks väga praktisi näpunäiteid enda kodulehte loomiseks või selle paremaks muutmiseks. Järjest olulisem on tänapäeval samuti igasugune sotsiaalmeedia. Ka selles osas on seltsitegelastel palju kasutamata potentsiaali.

Et selles osas häid nõuandeid saada, kutsumegi kõiki seltsitegelasi meie järgmisele koolituspäevale Tartus, 25. veebruaril kell 13.00 kuni 17.00 Pepleri 27 saalis.


Tulekul muud sündmused

2020 presidendi teenetemärgisaajate hulgas on ka seltsitegelasi

Eesti Presidendi Valgetähe V klassi teenetemärgi saavad Abhaasia eestlane Ilma Krenstrem ning Viru-Nigula seltsitegelane Ene Ehrenpreis. Soovime mõlemale prouale palju õnne ja jaksu ka Eesti Kultuuriseltside Ühenduse poolt eesti keele ja kultuuri hoidmise eest!

 

Rootsi eestlaste laste suvekodu 2020 registreerimine on alanud

Suvekodu on rootsieestlaste lastelaager, kuhu on oodatud lapsed vanuses 8-14-a. Rootsist, Eestist ja teistest riikidest. Laagri tegevused toimuvad eesti keeles. Laager on nutiseadmete ja kommivaba. Laagris hoitakse alal nii väliseesti kultuuripärandit kui ka tutvustatakse uuemaid kultuurisuundi Eestis. Suvekodu 2020 toimub 2. – 13. augustil.

Pererühm Londonis alustab uut aastat uue hooga!

Sel poolaastal on meil plaanis pidada Eesti Vabariigi 102 aastapäeva veebruaris, ülemaailmset tantsupäeva aprillis, emadepäeva mais ning jaanipäeva juunis. Samuti saavad emad teha soojendusharjutusi 2021 aasta Naistetantsupeoks, milleks hakkame eraldi proove tegema septembrist.

 

Kultuuri Tegu 2019

Eesti Kultuuri Koda kuulutab välja konkursi auhinnale Kultuuri Tegu 2019, mille eesmärgiks on tunnustada Eesti ühiskonnas tegutsevaid inimesi, kelle ettevõtmised on inspireerivad, tulevikku vaatavad ja avalikku tähelepanu väärivad, kuid kes seni pole veel leidnud laiemat tunnustust. Ootame kandidaatide esitamisi 1. märtsiks 2020 aadressil tegevjuht@kultuurikoda.eu märksõnaga «Kultuuri Tegu”.

 

Uhkelt Eestit esindama Maroccosse!

Igast ilmanurgast eestlasi ühendav Estonian Folks paneb taas kokku rühma, et Eestit esindada ja tutvustada eksootilisel rahvusvahelisel festivalil Maroccos. Seekord on osaletakse World Folklore Days in Marrakech 26.-29. märtsil. Liituma oodatakse huvilisi tantsima ja laulma, pillimängijaid, ilusaid rahvariiete kandjaid rongkäikule. Ka teisi, kes soovivad festivali suminast osa saada ja eestlasi toetada.

Seoses läheneva Vabariigi aastapäevaga, on mitmed seltsid plaanimas üritusi. Neid saab vaadata meie kodulehe avalehel olevast veebruari kalendrist.

14. märtsil Tallinna Tehnikaülikoolis EKSÜ emakeelepäev. Täpsem info peatselt!


EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma
sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee
EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs

E-kuukirja ja kodulehte toimetavad EKSÜ tegevjuht Liina Miks ja EKSÜ juhatuse liige Külli Ots