28. märts 2024

Juuli kuukiri nr 27

EKSÜ ettevõtmised juunis

Kogu kuukirja saab alla laadida – juuli kuukiri nr 27

Festivali “Sajaga seltsis” ettevalmistustest.  Avaldasime festivali kava ja avasime registreerimise. 

3. augustil toimub ERMi ruumides kultuuriseltside mõttetalgud “Seltsid eestluse kandjana”. Avasime mõttetalgutele registreerimise interneti vormi kaudu https://goo.gl/forms/gX57yUb9lLCWCOwn1

4. augustil ERMi pargis pidupäev “Ikka üheskoos”.

5. augustil ollakse laiali Eestis.

EKSÜga kevadel värskelt liitunud Portlandi Eesti Selts “avas oma kaardid” 

Kevadel liitus Eesti Kultuuriseltside Ühendusega uus selts: Ameerikas, Oregoni osariigis asuv Portlandi Eesti Selts. Andsime meie uuele liikmesseltsile võimaluse ennast tutvustada.

Videolõik aprillikuisest Minskist kui EKSÜ esindaja, Valgevene Eesti Selts Pääsuke ning Valgevene riiklik Rahvuskultuuride Keskus istusid ühise laua taga. Juttu oli ka tulevasest festivalist “Sajaga seltsis” Tartus.


Meie liikmete ja sõprade jaanilugude ülevaade

Londoni eestlaste jaanipidu on päev, mil esikohal on eestimaisus: eesti keel, eesti kultuuritegevused, esinemised ja kindlasti eesti toidud. Jaanipeolt ei puudu ka eesti rahvussümbolid: näiteks on kindel traditsioon tuua peole alati suur rukkilillede sülem, mida Londonis leidub teadaolevalt ainult ühes lillepoes.

 

Nagu ikka rõõmustasid pidulisi etteastetega ka Luksemburgis ja selle ümbruses elavatest eesti naistest koosnev ansambel Meloodilised Tordid ja naisrahvatantsurühm Laiali. Sportmänge ja võistlusi jagus nii lastele kui ka suurtele. Luksemburgi eestlaste jaanipidu kaunistab alati korralik suur jaanituli. Enne tule süütamist sai taevas imetleda mudellennukite sõud.

Jaanilaupäeval oli ilm imeline, pidulisi oli Raadi mõisapargis ja järve kaldal  10 000 kandis, kaunis  jaanilõke  põles töökalt neli tundi ja muutus üha kaunimaks. Kaheksa tunni jooksul  oli Raadi mõisapargis tegevust küllaga.

 

Eestlased ja EV100 programm pidasid jaanituld Šveitsi itaaliakeelses piirkonnas. Tänu Nicole ja Annikale avanes võimalus ühendada GRIN Festival ja Eesti jaanipäev Roveredos. Festivaliala ümbritsesid mäed, mille tippe nägi vaid pead kuklasse heites. Vastu vaatasid  Eesti lipu värvides taevas ning lõunamaine päike.

Eestlaste jaanituli süüdati ka Siberis Tomski oblastis, täpsemalt Pervomaiski rajoonis asuvas Kasekülas. Festival tõi korraldajate sõnul kokku üle 5000 inimese ning selle avas Tomski kuberner Sergei Žvatškin. Eestist oli kohal Eesti Moskva saatkonna diplomaat Silver Küngas.

Kiievis oli jaanipäeva hommik väga eestipäraselt jahe ja tundus, et peole tulevad vähesed. Kuid mõte lõkkest, grillist ja rõõmsast kohtumisest sõprade ja kaasmaalastega looduses Kiievi Hüdropargis (Dnepri kallastel), tegi tuju heaks ja pani liikuma. 

23. juunil toimus Krasnojarski linnas suve kõige oodatum püha – jaanipäev. Oli palav, kuid väga lõbus ja südamlik. Lõkketegemine on Krasnojarski krais  17. aprillist küll tuleohutuse kaalutlusel keelatud, kuid see ei rikkunud  peomeeleolu.

 

 

 

 

 


Meie liikmete teisi huvitavaid tegemisi ja sündmusi siit ja sealtpool Eestimaa piiri

Minejad on taas Tartus käimas ja elvakad langesid lõksu Vilde teatri selle hooaja kaks viimast etendust antakse EEI Koolituskeskuses Emajõe 8 12. ja 14. juunil. “Minejad” on olnud laval kolm hooaega.

Eesti Lipu Seltsi järelkaja möödunud lipupäevale. 4.juunil, Lipupäeval, heisati  Toompeal Eesti Lipu Seltsi ja isamaaliste ühenduste osavõtul pidulikult  meie sinimustvalge lipp. Eesti Lipu Seltsi ja Riigikogu juhatuse poolt kingiti sinimustvalged pidulikud kandelipud  Johan Laidoneri Seltsile ja Tallinna Reaalkoolile.

Eestlased tõid Grodno Rahvuskultuuride Festivalilt kahes kategoorias ära võidukarika.1-3. juunil toimus Valgevenes Grodno linnas XII Rahvuskultuuride festival. 2500 osalejat esindasid 21 esinemisplatsil 37 rahvuskultuuri . Kõik festivali osavõtjad elavad Valgevenes, kuid esindavad oma rahvusseltse.

 

Oslos on juba viis aastat tegutsenud Eesti sega rahvatantsurühm Viikingid ning selle puhul toimus 9. juunil üks vahva sünnipäevapidu.Viikingid on koos püsinud omavahelise sünergia, sõpruse ja koostegemise rõõmu tõttu.

Eesti-keskus Turus korraldas suvevaheaja alguses 3-päevase eestikeelse lastelaagri, kus lapsed said mängida ja teha igasuguseid toredaid asju ja suhelda üksteisega eesti keeles.  Hommikuti koguneti Eesti-keskuses kokku ja lauldi rahvalikke laule.

Sevastopoli Ajaloolisel alleel  tähistati 10 juunil juba 28. korda Sevastopoli päeva. Pidurüüsse oli ehitud mitu väljakut. Rajatud olid ka lasteväljakud, kus lapsed said meisterdada ja eksponeeriti kunstinäitusi. Krimmi Eesti Seltsi esimees Erich Kalling unistab sellest, et osa Sevastopoli kaldapealsest hakkaks kandma Amandus Adamsoni nime.

 

 

Juunis toimus Eesti Klubis kaks teemaõhtut. Eesti Klubi on teenekate tipp-persoonide ühendus, kuhu kuuluvad auväärt Rüütlid, Tõnu Ots, Ivar Raig jpt. Teenekad tähendab, et enamasti üsnagi eakad. Analoogselt 20. augusti klubiga püüab Eesti Klubi alal hoida võltsimatut vaadet Eesti Asjale.

7. juunil toimus Arhangelskis 10. Rahvuste Foorum. Seoses sellega esitles Arhangelski oblasti eestlaste kultuuriselts “Viru” Arhangelski oblasti A. N. Dobroljubovi nimelises raamatukogus Anti Saare lasteraamatut “Kuidas meil asjad käivad”. Kohal olid saksa, poola, juudi ja teiste rahvusseltside esindajad ning linnarahvas. Anti Saare raamatu saatis eesti- ja venekeelsena Arhangelskisse Eesti Suursaatkond Moskvas.  Raamat tekitas publiku hulgas huvi ja oli menukas.

Külalised saabusid Haidaku külla Partizanski rajooni Krasnojarskist, Zelenogorskist, Sosnovoborskist, Ujarist, Rõbinskist, Manski rajoonist ja Eestist. 22 – 30.juunil toimus Siberi Partisani rajooni Haidaku eesti külas selle suve kõige tähtsam sündmus: SIBERI SETO FESTIVAL.

Suetuki eestlaste puhkpilliorkester tähistab tänavu juba 117. tegevusaastat.

  • Kui vaja, siis mängitakse tosin lugu järjest, huulte puhkepausid muidugi vahel.
  • Orkester vajab uusi pille, juba on lubanud aidata Eesti Puhkpillimuusika Ühing.

Jakob Hurda nimeline Põlva Rahvahariduse Selts on folklooripäeva  korraldanud 2011. aastast. Üritusest  võtsid osa Põlva Kooli (koondab kolme varasemat kooli)  ja Johannese Kooli õpilased, kokku 72 last. Põlva Kooli kava raamisid võrukeelsed luuletused.

Vanemuise Seltsi koor hoiab jätkuvalt au sees meie koorilaulu ajalugu ja kõrgel koorilaulu taset. Segakoor „Vanemuine” kuulub valikkooride hulka (esitada tuli 26 laulu, neist 3 laulu läks lauljate soovil kordamisele). Ja nüüd algab kooridel suur suvepuhkus kuni 1. augustil, mil Praha festivalile sõidetakse.

Peterburi eestlasi jätkus nii siia- kui sinnapoole.  Peterburi Eesti Kultuuriseltsi folkloorirühmal Neevo oli juunis väga tihe esinemiste programm. Osa võeti mitmest eesti folkloori tutvustavast üritusest Peterburis. Mitu korda sai külastatud Eestimaadki. Eestis veedeti ka jaanipäev.

 

Juuni on Tšehhi-Eesti Klubi jaoks olnud peamiselt seotud klubi aastakoosoleku ja jaanitulega.  Siis minnakse suvepuhkusele.  Seekordne Klubi aastakoosolek toimus 18. juunil  ja nagu ikka  aadressil Spejchari 3, nn Sinises kirikus.

 


Kuna järgmine kuukiri ilmub septembri alguses, siis siinkohal mõnest üritusest, mis juulis ja augustis tulekul.

Eesti Päev Minskis. 21. juulil on Valgevenes tulemas EV 100 auks korraldatav Eesti Päev Minskis. Ettevõtmise taga seisavad: Minski linna täitevkomitee, EV Suursaatkond Valgevenes, vabariiklik kultuuriseltside keskus, Eesti Selts Pääsuke, Wenderloo Veod OÜ ja  Pärnu kontserdimaja. Minskisse on Eestist sõitmas hinnanguliselt 250 esinejat sh, Kihnu Virve.

3-5 august toimub Tartus ERMis festival “Sajaga seltsis”

25. augustil on toimuvad Krimmis Eesti kultuuri päevad. Sellest pikemalt lähiajal.

Nimetatud sündmused ei ole kindlasti ainukesed. Jälgige meie kodulehel olevat sündmuste kalendrit!


Partnerite infolehti

Integratsiooni SA kuukiri siit: 

Kultuuriministeeriumi infokiri, juuni

Folkloorinõukogu kuukiri, juuli


EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate teateid ja kajastusi oma sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee

EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs


E-kuukirja toimetavad EKSÜ tegevjuht Liina Miks ja EKSÜ juhatuse liige Külli Ots