28. märts 2024

Turu Eesti keskuse sügis algas käsikellade helinaga

Turu Eesti keskus korraldas 11. augustist kuni 7. septembrini Turus käsikellade näituse, kus huvilised said tutvuda Triinu-Liis Kulli käsikellade kollektsiooniga. Näitusel oli esil 238 eri kuju ja heliga kella.

“Kellukesed on vanaaegsed instrumendid. Arvatavasti kasutasid neid esmakordselt kirikutornide kellalööjad, kes harjutasid oma kellalöömise oskusi väikeste käsikelladega. Kasutatavaid käsikellasid oli sama palju, kui kirikukellasid kiriku tornis. Tavaliselt 12 ja need olid häälestatud diatoonilise helirea järgi”, räägib Triinu-Liis kellade ajaloost.

Kellahelinaga tavaliselt teavitatakse midagi, antakse märku voi kutsutakse kohale. Näiteks koolikell teavitab tundide algamisest ja lõppemisest. Teenindajaid kutsutakse kohale kutsekellaga ja laevakell teavitab vahikorras olevale aja kulgu ning vahikorra lõppemist. Kellasid võime kuulda ka lehmade kaelas.

Näitusel olevat kellad on kogutud rõõmu pärast. Triinu-Liisile endale on tähtis kellast tulev heli. Heli sõltub kella materjalist ja suurusest, räägib kollektsionäär.

Käsikellade näitusega avas Turu Eesti keskus oma sügishooaja. Järgmised näitused on Markku Laitakari “Pildid Setomaalt” (avamine 10.09.), Mikael Korhonen’i fotonäitus Läänemaalt (oktoobris) ja Päivi Petzu Hautala kunstinäitus (novembris). Samuti esitab Turu Eesti keskus alates 15.09. Rein Kulli müntide kollektsiooni.

Kirsi Äyräs ja Tiina Iskala
Turu