28. märts 2024

Baltisk Sommerfest Oslos

Augusti viimasel laupäeva varahommikul kogunes rahvatantsurühm “Trondheimi trollid” Trondheimi lennujaamas, et osaleda Oslos baltikumi suvepeol (Baltisk Sommerfest). Vaatamata Kesk-Norra sombusele ilmale, helisesid tantsijate meeles palju harjutatud tantsuviisid ja hea meelega oleks juba lennujaamas oma paarilisega tantsu keerutada tahtnud.

Oslo tervitas meid päikesepaistega. Tõotas tulla tõeline suvepidu Põhjamaade ühingu aias. Koht oli nagu loodud aiapeoks oma rohelise muru ja lookas pirnipuudega, mille varjus oli mõnus esinemist jälgida. Peo alguseks oli lisaks publikule aed täitunud ka esinejatega, kes kandsid eesti, läti ja leedu rahvariideid. Peo üks erilisemaid hetki oli, kui lauldi kolmes balti keeles “Ärgake Baltimaad”. See oli hetk, kus oli võimatu ainult pealtvaatajaks jääda ja nii laulsid kõik kõigis kolmes keeles olenemata sellest, mis oli su emakeel. Terve laupäevase pärastlõuna keerlesid erinevate baltimaade triibuseelikud rohelisel muruplatsil sinise taeva all. See vaatepilt oli nagu vabaduse sümbol – vaba rahvas vabal maal oma rahva traditsioonidest rõõmu tundmas. Kogu suvepidu oli pühendatud ukraina rahvale, et ka nemad saaksid vabana sinise taeva all oma rahva kultuuri edasi kanda.

Lõpetuseks võib öelda, et trollid olid tänulikud ja rõõmsad, et said võimaluse osaleda sellel suvepeol ja tunda end ühe osana Baltimaadest siin kaugel Norras. Sellist ühtsuse tunnet tundsime ka nädal varem, kui osalesime Trondheimis keele- ja kultuurifestivalil (språk- og kulturfestival) koos maailma erinevate rahvastega. Sellest festivalist Trondheimis on kujunemas meie iga-aastane traditsioon, kus me esitame eesti rahvatantse ning folkloori ja oma telgis tutvustame Eestit ja eesti kultuuri ning traditsioone. Lisaks “Trollide” etteastele oleme kutsunud festivalile ka muusiku Eestist. Sel aastal pakkus festivali publikule muusikalist naudingut Jaan Sarv.

“Trollide” jaoks on see eriline hetk, mida on raske sõnadesse panna, kui muusika hakkab mängima ja jalg pastla sees vuhiseb läbi õhu ning triibuseelik hüppab muusika saatel üles alla. See on hetk, kui hing kannab edasi meie esivanemate pärandit, meie rahva pärandit. Ja meil on hea meel, et saame seda siin Norras ka teistele tutvustada.

Trondheimi Trollide nimel
Margot Brunke

 

1 thought on “Baltisk Sommerfest Oslos

Comments are closed.