28. märts 2024

Vormsi nukust, Peterburi käsitööst, talharpast ning kultuurikoostööst

Kuna seoses suvekooliga on Eesti Kultuuriseltside Ühenduse kaugemad liikmed Eestimaal käimas, siis tuleb kasutada võimalust eesti kultuurisidemete ning tegijate omavahelisteks kokkuviimisteks. Nii juhtuski, et EKSÜ juhatuse liige Külli Kell, tegevjuht Liina Miks, Krasnojarski Eesti Seltsi esinaine Vera Oinets, Peterburi Eesti Kultuuriseltsi liige Tatjana Sigacheva ning EOVS esindaja Lee Laurimäe asusid 3. augusti hommikul teele Vormsi saare poole.

Tatjana oli Peterburi Etnograafia muuseumi näidiste järgi valmis õmmelnud Vormsi nuku, mida meister soovis minna isiklikult Vormsi muuseumile üle andma. Veera ning Lee sõlmida kultuurikontakte selle ilusa Eesti väikesaarega.

Delegatsiooni saabumine ning Peterburist pärit nuku üleandmine oli Vormsi Talumuuseumi töötajate jaoks suursündmus. Ei ole just igapäevane, et keegi kusagilt nii kaugelt tunneb huvi selle väikesaare kultuuri vastu ning näeb isiklikult vaeva sellise autentse rahvariidenuku tegemiseks.

Proua Vera andis muuseumile üle Siberi loodusest pärit meeneid.

EKSÜ delegatsiooni majutas Vormsi lahke perenaine Anu Streng. Kuna EKSÜ ja Eesti Saarte Kogu vahel on sõlmitud koostööleping, oli meil jutu teemaks Eesti saarte pärimuskultuuri olukord ning EKSÜga ühise kultuuritöörühma moodustamine. Meil on koos võimalik teha palju saarte kultuuri hoidmiseks.

Ja kirsiks tordile ning lisaks kõigele eelnevale sattusime Vormsil täpselt nendel päevadel toimuvasse kohaliku rahvapilli – talharpa laagrisse, mis oli kokku toonud selle kohaliku traditsioonilise muusikariista valmistajaid ja mängijaid mitmelt poolt Eestist ja Euroopast. Sellega seoses saime olla kaasalauljad Vormsi kirikus laagrile eelneval õhtul keelpillide saatel meditatiivsele regilaulude laulmisele, mis oli täiesti ainulaadne kogemus. Hommikul olime aga keset talharpa laagri platsi. Ka EKSÜ inimesed ning meie liikmesseltside esindajad sai laagri avamiseks tervitussõna ning osa ühisest segapuntra tantsust talharpa helide saatel.

Oleme kindlad, et me kohtume vormsilastega veel!

 

Liina Miks
EKSÜ tegevjuht

 

Fotod Liina Miks ja Lee Laurimäe